Strategia SUA în Afganistan şi Pakistan ar putea alimenta violenţele în cele 2 state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari din Afganistan şi Pakistan
Militari din Afganistan şi Pakistan

Strategia propusă de Statele Unite pentru rezolvarea situaţiei din Afganistan şi Pakistan şi combatererea actelor de terorism venite din partea rebelilor Al-Qaeda, ar putea să alimenteze violenţele care au marcat cele două state în acest an. Legitimitatea celor două guverne, denunţate din cauza corupţiei ce le afectează, riscă să dea greş în cel mai rău moment, relatează AFP.

Suplimentarea trupelor în Afganistan  cu încă 30.000 de soldaţi ar putea stârni o reacţie dură din partea talibanilor, a căror insurecţie a câştigat teren şi a crescut din nou în intensitate în 2009.

În Pakistan, singura putere militară nucleară dovedită din lumea musulmană, valul de atente ale talibanilor aliaţi cu Al-Qaeda, care a ucis aproape 2.700 de persoane în ultimii doi ani, s-a intensificat de când armata a lansat mai multe ofensive în nord-vest. Aceste zone tribale pakistaneze au devenit locul de refugiu al reţelei Al-Qaeda şi "cel mai periculos loc din lume" pentru Washington.

La începutul lui 2010, odată cu noile întăriri din Afganistan, Obama va fi detaşat pe teatrul de operaţiuni, de când a depus jurământul în ianuarie 2009, peste 50.000 de soldaţi suplimentari, notează AFP.

Confruntat cu o opinie publică actualmente majoritar indignată de trimiterea soldaţilor americani în mlaştina afgană, Barack Obama a anunţat că armata americană îşi va începe retragerea peste 18 luni, în vara lui 2011, suscitând îngrijorarea afganilor şi pakistanezilor, care se tem de un abandon.

2009 a fost de departe cel mai sângeros de la finele lui 2001, atât pentru civili, cât şi pentru soldaţii forţelor internaţionale, care vor totaliza în curând 150.000 de oameni, dintre care peste 70% americani: la 14 decembrie, 491 militari străini au fost ucişi, cu 66 de procente mai mulţi decât în 2008.

Generalul american Stanley McChrystal, comandantul forţelor internaţionale din Afganistan, a asigurat că întăririle îi vor permite să inverseze tendinţa în faţa talibanilor, însă aceştia din urmă şi-au multiplicat în acest an atacurile, ajungând până în centrul Kabulului.

Cel puţin 1.150 de persoane au pierit deja în atentate în Pakistan, în 2009, adică cu 26 % mai multe ca în 2008 până la această oră. Atacurile au fost comise în principal de Mişcarea Talibanilor din Pakistan, care s-a aliat cu Al-Qaeda şi ale cărei fiefuri sunt zonele tribale frontaliere, unde talibanii afgani şi-au instalat la rândul lor baze.

SUA şi-au intensificat în acest an presiunile asupra Islamabadului, iar armata pakistaneză a lansat mai multe ofensive în zonele tribale, în special în Waziristanul de Sud.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite