Obama s-a convins cine este „şeful“ în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama s-a convins cine este „şeful“ în Rusia
Obama s-a convins cine este „şeful“ în Rusia

Putin i-a smuls liderului american angajamentul că va ţine cont de obiecţiile Rusiei privind zona ex-sovietică şi scutul antirachetă.Preşedintele Obama a promis la întâlnirea cu premierul Putin să ţină cont de opiniile Rusiei cu privire la relaţiile acesteia cu Georgia şi cu Ucraina.

După un schimb de critici de la distanţă, preşedintele american Barack Obama şi premierul rus Vladimir Putin s-au întâlnit ieri în apropiere de Moscova, unde au schimbat complimente formale în timpul unui mic dejun rusesc.

Citiţi şi:

Obama îndeamnă Rusia să nu se amestece în treburile statelor vecine
Michelle Obama vizitează Kremlinul cu Svetlana Medvedeva
Relansarea relaţiilor ruso-americane, aplaudată de presa rusă
Obama şi Medvedev au încheiat şase acorduri strategice / Cum comentaţi?
Obama şi Medvedev au semnat un acord prealabil în vederea dezarmării nucleare
Rusia a dat OK-ul Americii să-şi transporte soldaţii în Afganistan

Reuniunea a debutat într-o atmosferă tensionată. „Sunt încântat că am ocazia să vă cunosc“, a declarat Putin, fără să privească spre interlocutorul său. „Avem ocazia excelentă să construim baze mai solide pentru relaţiile ruso-americane. Poate nu suntem de acord în toate problemele, însă ne consultăm, spre interesul poporului rus şi al celui american“, i-a răspuns Obama.

Fostul lider de la Kremlin s-a folosit de toate mijloacele pentru a-i face pe plac oaspetelui său: eşarfe tradiţionale ruseşti, samovare, servitori îmbrăcaţi în tunică roşie şi purtând o curea aurită şi chiar cântăreţi la balalaică. Micul dejun a durat două ore, iar la sfârşit, preşedintele american s-a declarat  „convins că premierul este un om al prezentului care priveşte ferm spre viitor“.

Discuţii despre Ucraina şi Georgia

Consilierul lui Putin, Iuri Uşakov, fost ambasador al Rusiei în SUA, a declarat că liderul de la Casa Albă a promis să „ţină cont de poziţia Rusiei faţă de Georgia şi de Ucraina şi în general de zona postsovietică. Putin a ţinut să-l avertizeze pe Obama că cele două state sunt „foarte importante pentru Moscova“.

În timpul întâlnirii de luni cu preşedintele Dmitri Medvedev, liderul de la Casa Albă a spus că „suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei trebuie să fie respectate“.

Publicaţia din Republica Moldova „Jurnal de Chişinău“ scrie că vizita lui Obama la Moscova a generat mari temeri la Tbilisi şi la Kiev. Motivul: SUA ar putea face un târg cu Rusia în defavoarea Ucrainei şi Georgiei. Ideea că, de dragul „relansării“ relaţiilor cu Moscova, Washingtonul i-ar putea recunoaşte Moscovei un oarecare drept în spaţiul fostei URSS este vehiculată şi la Chişinău.Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a făcut apel, ieri, la omologul său american să nu abandoneze Ucraina.

Meniul

La micul dejun liderii au servit sturion afumat cu clătite, dulceaţă de afine, ouă cu smântână şi caviar, ravioli şi carne de prepeliţă, jeleu de cireşe şi îngheţată cu frişcă.

Putin l-a eclipsat pe Medvedev

image

Foto: EPA

Toată lumea ştie cine comandă cu adevărat în Rusia. A aflat şi Obama, iar gafa lui „Mâine mă întâlnesc cu preşedintele Putin“, făcută luni, în prezenţa stânjenitului Dmitri Medvedev (foto) poate fi încadrată în clasicul „lapsus Freudian“. Imediat Obama s-a corectat, a spus că preşedintele Putin este acum premier, că primul său interlocutor este preşedintele Medvedev şi că ei lucrează eficient şi îşi împart competenţele.

Răsfăţatul presei

„Marele absent“ al „zilei istorice“ în care Rusia şi SUA au semnat noul acord privind reducerea arsenalelor nucleare a devenit protagonistul unei zile în care Medvedev  a părut „lipsit de dezinvoltură“. Putin, pe care ruşii se încăpăţânează să-l numească „nacialnik“ (şeful) s-a dus să viziteze Rostselmaş din Rostov pe Don, fabrica de secerătoare şi tractoare, cea mai mare din Europa, cucerindu-şi spaţiul la telejurnalele de după-amiază, alături de sosirea preşedintelui SUA.

Apoi s-a întors la Moscova şi în timp ce Svetlana Medvedeva o primea pe First Lady a SUA împreună cu fetele la un ceai în grădina de iarnă a Kremlinului, „nacialnik“ Putin a prezidat consiliul de miniştri. Pe scurt, a arătat cu ostentaţie, la o oră de maximă audienţă, cine deţine pârghiile puterii în Rusia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite