LA Times: Românii fac pe uitucii în legătură cu fostul regim comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LA Times: Românii fac pe uitucii în legătură cu fostul regim comunist
LA Times: Românii fac pe uitucii în legătură cu fostul regim comunist

România este ţara care refuză să-şi asume trecutul totalitar şi care reafirmă astfel structurile de putere ale fostului regim comunist şi ale fostilor lideri socialişti convertiţi poste noapte în apărători ai democraţiei, se arată într-un editorial publicat în "LA Times", care reia un eseu al laureatei Nobel, Herta Muller.

Citiţi şi:

  • Timişoara: Cartea Hertei Muller a fost tăiată la televizor în direct
  • Mărturiile fostului soţ al Hertei Müller
  • Timişoara: Herta Muller încă are o relaţie tensionată cu România


"La doar câteva zile de la câştigarea premiului Nobel pentru literatură, Muller, care trăieşte acum în Germania, a criticat faptul că ţara ei natală (România, n.r) nu a rupt-o cu trecutul său comunist. Într-o serie de confruntări, în decembrie 1989 dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat de la putere. Douăzeci de ani mai târziu, Muller afirmă că până la 40% din persoanele care conduc astăzi România sunt urmaşii fostei Securităţi", se arată în articolul din "LA Times".

În urmă cu doi ani scriitoare germană de origine română publica la Frankfurt un eseu în care acuza România că suferă de "amenzie colectivă".

"În România se pretinde că trecutul s-a evaporat. Această amnezie îngăduie vechilor mentalităţi să funcţioneze adoptând metode noi", scria Herta Muller în 2007.

Autorul articolului, Gregory Rodriguez, recunoaşte că s-au schimbat multe în România post-decembristă: creşterea nivelului de trai, creşterea numărului celor care vorbesc fluent engleză. Din păcate, în 20 de ani de la Revoluţie românii nu au învăţat să se implice în viaţa politică şi publică. România este ţara est-europeană care a cunoscut cea mai severă scădere a ratei participării la vot, de la 85% în 1990 la 39% la alegerile parlamentare din 2008.

Focus-grupurile realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent arată că românii, chiar şi tinerii năcuţi după prăbuşirea comunismului, trăiesc după o cultură paternalistă, specifică regimurilor totalitare.

Lipsa de interes a românilor faţă de politică reiese şi din timpul alocat pentru discutarea problemelor politice. Un studiu realizat în iunie de INSOMAR arată că românii discută despre politică o singură dată pe săptămână sau chiar mai rar. Două treimi dintre români consideră că acest lucru este cauzat de "slaba calitate a politicienilor, aceiaşi ai regimului trecut".

"Este un proverb în România: capul ce se pleacă, sabia nu-l taie. La 20 de ani de la brutala Revoluţie în care s-a pus capat unui regim totalitar, mulţi români urmează încă acest proverb. Rămâne de văzut când vor ridica restul conaţionalilor capetele", încheie analistul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite