Robert Gates: "Peste jumătate din deţinuţii de la Guantanamo pot fi transferaţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat joi, în faţa Camerei Reprezentanţilor, că 116 deţinuţi din totalul de 211 ai închisorii de la Guantanamo pot fi transferaţi către alte ţări.

"Suntem pe cale de a stabili care sunt deţinuţii pe care noi credem că îi putem transfera în alte ţări", a declarat Robert Gates. "Am reţinut, cred, 116 până în prezent", a adăugat el.

Gates nu a precizat dacă aceşti deţinuţi vor fi transferaţi în stare de libertate sau pentru a fi judecaţi în ţara lor de origine sau în alte ţări.

În închisoarea americană de la Guantanamo, din Cuba, se află 211 deţinuţi, faţă de 242, câţi erau la venirea lui Barack Obama la Casa Albă.

Un deţinut s-a sinucis, unul a fost transferat într-o închisoare federală din New York şi alţi 29 au fost trimişi în majoritate în ţările lor de origine sau au fost transferaţi în stare de libertate în ţări europene ca Franţa, Portugalia, Irlanda.

Administraţia Obama are intenţia să judece între 40 şi 60 dintre deţinuţii care se mai află la Guantanamo, în faţa unor tribunale militare de excepţie sau unor tribunale de drept comun, ca în cazul celor cinci bărbaţi acuzaţi de organizarea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

În închisoare mai rămâne un nucleu dur de aproximativ 50 de deţinuţi, împotriva cărora procurorii nu dispun de dovezi suficiente pentru a declanşa un proces, dar pe care administraţia îi consideră prea periculoşi pentru a fi eliberaţi.

Închisoarea Guantanamo a fost deschisă în ianuarie 2002, pentru a primi deţinuţi în cadrul războiului "războiului împotriva terorismului", lansat de fostul preşedinte american, George W. Bush, imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite