Rețeaua electrică din SUA, „vulnerabilă” în fața atacurilor teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţele electrice
Reţele electrice

Academia Naţională de Ştiinţe (NAS)şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu reţeaua electrică a Statelor Unite care este „vulnerabilă" în faţa unui atac terorist coordonat, iar restabilirea acesteia ar putea dura „săptămâni, chiar şi luni", se arată într-un raport citat de AFP.

„Sistemul american de distribuţie a energiei electrice este vulnerabil în faţa atacurilor teroriste ce ar putea provoca mai multe pagube decât catastrofe naturale ca uraganul Sandy", au avertizat autorii într-un comunicat, după publicarea miercuri a raportului declasificat, notează Agerpres.

La zece zile după ce Sandy a lovit statele New York şi New Jersey, 761.000 de locuinţe erau în continuare lipsite de energie electrică.

În cazul unor atacuri simultane, „regiuni întregi ale ţării ar putea fi scufundate în întuneric timp de săptămâni, chiar luni", subliniază academia în raportul său.

Riscul este datorat vechimii şi saturaţiei reţelei de transport a energiei electrice care facilitează defecţiunile în cascadă.

„Numeroase instalaţii sunt nesupravegheate" şi transformatoarele de înaltă tensiune sunt deosebit de vulnerabile, deoarece sunt greu de înlocuit.

Aceste transformatoare nu mai sunt fabricate în Statele Unite, iar „livrarea înlocuitorilor ar putea dura luni, chiar ani de zile", a menţionat NAS, înaintând propunerea ca să fie puse la punct produse şi depozitate transformatoare temporare uşor de deplasat.

Reţeaua este, de asemenea, vulnerabilă la atacurile informatice, în special sistemele de control. „Este puţin probabil ca cyberatacurile să provoace pagube extinse, dar dacă acestea sunt bine coordonate, pot să amplifice pagubele cauzate printr-un atac fizic", de exemplu împiedicându-i pe operatori să-şi dea seama că se produc defecţiuni în cascadă, mai atrage atenţia academia.

Raportul a fost redactat în toamna anului 2007, însă a fost secretizat imediat de Departamentul Securităţii Interne care în final a aprobat publicarea sa cinci ani mai târziu. Concluziile sale rămân „foarte pertinente", şi-a exprimat regretul Academia Naţională de Ştiinţe din SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite