Republica Moldova: Opoziţia nu vrea preşedinte ales din partea coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia comunistă de la Chişinău a blocat, marţi, tentativa coaliţiei proeuropene de a alege un nou preşedinte al ţării, o acţiune care ameninţă să readucă instabilitatea politică în această ţară cu o situaţie economică dificilă, comentează Financial Times, în ediţia electronică.

Marian Lupu, al cărui Partid Democrat este membru al Alianţei pentru Integrare Europeană, a fost susţinut în unanimitate de cei 53 de parlamentari ai coaliţiei. Partidul Comunist de opoziţie, care a pierdut puterea în alegerile din iulie, s-a opus cu fermitate alegerii lui Lupu, care mai avea nevoie de încă opt voturi pentru a deveni şef al statului.

Aceasta înseamnă că cetăţenii Republicii Moldova ar putea merge la urne pentru a treia oară în mai puţin de un an, la începutul lui 2010. Premierul Vlad Filat a afirmat că un nou scrutin va fi organizat, în cazul în care nu va fi ales preşedintele.

Marian Lupu este unul dintre puţinii politicieni de la Chişinău care se bucură de susţinere atât din partea minorităţii comuniste vorbitoare de limbă rusă, cât şi din cea a majorităţii care vorbeşte moldoveana, o versiune a limbii române. Dar Vladimir Voronin, fost preşedinte al ţării şi actual lider al comuniştilor, a refuzat să-l susţină pe Lupu, care a fost un reformist de prim rang în cadrul partidului până când a intrat în conflict cu Voronin, care l-a catalogat drept "trădător".

Alianţa speră să-i convingă individual pe comunişti să-i acorde sprijinul lui Lupu în timp util pentru cel de-al doilea vot prezidenţial, prevăzut în decembrie. Dacă va eşua, alegerile anticipate sunt inevitabile.

Cu 4,5 milioane de locuitori, Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, are nevoie urgentă de sprijin financiar extern. Luna trecută, Guvernul Filat a încheiat un acord cu FMI pentru acordarea unui împrumut de 590 milioane de dolari, iar Uniunea Europeană a promis sprijin. Dar Chişinăul ar putea plăti scump revenirea la o situaţie de instabilitate politică, deoarece aceasta i-ar limita accesul la ajutorul multilateral.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite