Războiul Obama-Romney se poartă pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama şi Mitt Romney nu vor aştepta finalul dezbaterii de miercuri de la Denver, în Colorado (vest), pentru a revendica victoria, echipele lor urmând sã efectueze verificãri factuale în timp real pe Internet încã din primul minut al confruntãrii, relateazã AFP.

În timp ce echipele şi purtãtorii de cuvânt ai candidaţilor începeau încã de miercuri dimineaţa sã se prezinte la Centrul de presã al dezbaterii pentru a le dezvălui jurnaliştilor previziunile lor, echipele de campanie lansau douã site-uri (debates.mittromney.com şi www.barackobama.com) care "vor verifica" declaraţiile candidaţilor şi vor furniza argumente partizane navigatorilor pe Internet.

Site-ul lui Romney "va fi centrul operaţiunii noastre în cursul dezbaterii, în vederea verificãrii a ceea ce spune campania Obama şi publicãrii datelor care ne susţin argumentele", a explicat Zac Moffatt, directorul campaniei pe Internet a lui Mitt Romney, citat de site-ul Mashable.

Pe Twitter, conturile @MittRomney ºi @RomneyResponse vor reprezenta adevãrate curele de transmisie ale campaniei republicanului, iar @BarackObama şi @TruthTeam2012 pentru cea a preşedintelui în exerciţiu.

Consilierul lui Barack Obama, David Axelrod (@davidaxelrod) şi purtãtorul de cuvânt al campaniei sale, Ben LaBolt (@BenLaBolt) sunt printre cei mai urmãriţi din tabãra democratã.

Însã pentru navigatorii pe Internet aflaţi în cãutare de verificãri imparţiale, adevãrul se va afla pe numeroase site-uri independente, ca de exemplu politifact.com (@PolitiFact pe Twitter) şi factcheck.org, care analizeazã şi "noteazã" veridicitatea declaraţiilor politicienilor de mai mulþi ani.

Presa s-a adaptat şi pregãtit şi ea sã sancţioneze şi sã confirme în timp real. Douãzeci de jurnalişti de la cotidianul New York Times au scris în avans 76 de elemente despre toate subiectele, pregãtite sã fie publicate pe site.

"Noi scriem verificãrile în avans, pentru a evita precipitarea", a explicat Mary Suh, redactor-şef adjunct al serviciului politic, într-un articol publicat pe un blog al cotidianului. "Totul se gãseşte într-un fişier Excel, de la trecutul lui Romney la Bain şi pânã la bilanţul lui Obama privind deficitul", a precizat ea.

"În prezent toatã lumea, toate publicaţiile mari, efectueazã verificãri factuale", noteazã Andrew Beaujon, un reporter pentru mass-media în cadrul Poynter Institute, o şcoalã de jurnalism.

"Site-ul PolitiFact este verificatorul cel mai cunoscut. El utilizeazã o scalã pentru a ilustra veridicitatea afirmaţiilor. Este foarte popular", a insistat acesta.

"Cel mai interesant este cã cel mai mare verificator al faptelor este Twitter, nimeni nu va avea nevoie de un verificator profesional", a conchis Beaujon.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite