Raport: Naziştii au găsit un "refugiu sigur" în SUA, după război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Auschwitz-ul, la 68 de ani de la Holocaust  Foto: Răzvan Florică
Auschwitz-ul, la 68 de ani de la Holocaust Foto: Răzvan Florică

Oficiali americani din domeniul serviciilor secrete au creat în SUA un "refugiu sigur" pentru nazişti şi colaboratori ai lor, după al Doilea Război Mondial, potrivit unui raport secret al Guvenului, citat de New York Times.

Raportul de 400 de pagini, pe care Departamentul de Justiţie a încercat să-l ţină secret timp de patru ani, prezintă noi dovezi despre circa 24 de cazuri ale unor nazişti cunoscuţi, în ultimii 30 de ani.

În document sunt prezentate detalii despre conflictele, uneori ascunse, cu alte state asupra unor criminali de război, în ţară şi în străinătate, dar şi despre succesele şi eşecurile unei echipe de avocaţi, istorici şi anchetatori ai Biroului pentru Investigaţii Speciale (OSI), creat în 1979 pentru deportarea naziştilor, din cadrul Departamentului de Justiţie.

Doctorul Josef Mengele, supranumit "Îngerul Morţii la Auschwitz", este unul dintre persoanjele care apar  în raport. Departamentul de Justiţie a păstrat o parte din scalpul acestuia.

În raport mai apar date despre asasinarea unui soldat Wafen SS, la New Jersey, de către un comitet de vigilenţă, dar şi identificarea eronată, de către Guvern, a unui gardian al lagărului de concentrare de la Treblinka, cunoscut ca Ivan cel Groaznic.

Potrivit New York Times, cele mai "condamnabile dezvăluiri"  sunt analizele recrutării unor imigranţi nazişti de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). Utilizarea de către CIA a unor nazişti, în scopul unor operaţiuni postbelice, a mai fost fost semnalată de experţi şi rapoarte guvernamentale anterioare. Acest raport arată însă "nivelul complicităţii americane şi înşelăciunii în asemenea operaţiuni".

Vorbind despre "colaborarea administraţiei cu persecutorii", raportul precizează că anchetatorii OSI au aflat că unora dintre nazişti li s-a "oferit cu bună ştiinţă intrarea" în SUA, deşi oficialităţile ştiau cine sunt. "America, cea care se laudă cu faptul că este un refugiu sigur pentru persecutaţi, a devenit, într-o oarecare măsură, un refugiu sigur şi pentru persecutori", se arată în raport.

Potrivit sursei, numărul naziştilor care au ajuns în SUA a fost "cu siguranţă" mult mai mic de 10.000, o cifră citată des de oficiali guvernamentali.

Printre cei care au ajuns în Statele Unite se numără şi Otto Von Bolschwing, un fost asociat al lui Adolph Eichmann, care a lucrat pentru CIA în SUA, sau savantul nazist Arthur L. Rudolph, care a condus fabrica de muniţie Mittelwerk şi care a ajuns să lucreaze pentru NASA.

Departamentul de Justiţie a refuzat să facă raportul public din 2006, însă în urmă cu o lună, după ameninţarea cu un proces, a oferit o versiune cenzurată unui grup privat de cercetare. New York Times afirmă că a obţinut versiunea completă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite