FOTO - VIDEO Programul spaţial american s-a încheiat. Ultima navetă Atlantis a fost lansată spre ISS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naveta Atlantis a fost lansată, vineri, cu o întârziere de câteva secunde, în ultima ei misiune din cadrul programului spaţial american ce ia sfârşit după 30 de ani.

Având patru astronauţi la bord, naveta Atlantis a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral din Florida, în faţa a sute de mii de admiratori, veniţi să asiste la eveniment.

Naveta Atlantis a fost lansată la ora locală 11.30 (18.30, ora României), cu o întârziere de câteva secunde, pentru o misiune de 12 zile în cursul căreia va transporta 3,5 tone de provizii la Staţia Spaţială Internaţională. Naveta a atins orbita după opt minute şi jumătate de la decolare şi urmează să ajungă duminică la Staţia Internaţională, aflată la 355 de kilometri altitudine.

Dă click pe imagini pentru a vedea fotografii de la lansare


Condiţiile meteo nefavorabile păreau să oprească la sol naveta Atlantis. Furtunile violente care au avut loc joi au determinat echipele NASA să verifice naveta. Totodată, două trăznete au avut loc în apropierea navetei, însă aceasta nu a fost avariată.

Directorul programului de lansări la Agenţia spaţială americană (NASA), Mike Leinbach, a dat însă undă verde acestei lansări istorice, ultima a unei navete spaţiale americane, după ce s-a consultat cu echipa.

"Atlantis este într-o stare perfectă", a spus Michael Leinbach, directorul lansării, într-o conferinţă de presă înaintea acestui eveniment istoric.

Misiunea Atlantis, a 135-a a unei navete americane de la prima lansare, din aprilie 1981, va pune capăt unui program de trei decenii, cel mai lung din istoria NASA.

Mii de oameni, între care unii au asistat în urma cu 30 de ani la prima lansare de la Centrul Spaţial Kennedy, s-au adunat pentru a urmări evenimentul de vineri. Pe chipul multora s-a putut vedea amărăciune, în special pentru că odata cu încheierea programului spaţial american, dispar 27.000 de locuri de muncă.

image

Naveta Atlantis şi alte două navete - Endeavour şi Discovery - vor deveni piese de muzeu.

Programul spaţial al NASA a fost ordonat de preşedintele Richard Nixon în 1972, la trei ani dupa ce omul a ajuns pe Lună prin programul Apollo. Prima navetă a SUA, Columbia, a fost lansată în aprilie 1981.

În cele 134 de misiuni efectuate, cele cinci navete spaţiale ale Americii au transportat 355 de astronauţi. Două dintre ele - Challenger în 1986 şi Columbia în 2003 - au explodat în zbor, făcând în total 14 morţi.

După întoarcerea navetei Atlantis, pe 20 iulie, cu puţin înainte de ora 11.00 GMT, SUA va depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a transporta astronauţii pe ISS, înainte de dezvoltarea unor vehicule de transport de către sectorul privat american, nu mai devreme de 2015.

Administraţia preşedintelui Barack Obama încurajează în acest scop sectorul comercial, iar companii precum Boeing şi SpaceX şi-au anunţat deja implicarea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite