Presa americană: A murit poetul care l-a lăudat pe Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, într-o localitate din Basarabia
Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, într-o localitate din Basarabia

Moartea lui Adrian Păunescu este notată şi în presa americană. Adrian Păunescu, cel mai mare poet care l-a lăudat pe Ceauşescu, a decedat vineri, transmite postul ABC News, care a preluat o ştire AP.

Postul tv subliniază însă că Păunescu a  rămas "un favorit al naţiunii", prin versurile care "au atins coarda sentimentală a multor români".

"A fost un scriitor prolific, cu apariţii frecvente la TV, uneori de mai multe ori pe săptămână. Ultimul său poem a fost scris pe patul de spital, la 31 octombrie. În timpul comunismului, a pus în scenă festivaluri de muzică şi literatură care i-au mărit popularitatea, dar a fost criticat de unii pentru poemele sale măgulitoare despre Ceauşescu", transmite ABC News.

CITIŢI ŞI:

AUDIO Ultima emisiune în direct a lui Adrian Păunescu a fost difuzată de Radio Reşiţa

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

Comuniştii au vrut să-l lase să moară pe Adrian Păunescu, în 1988, când a suferit o criză cardiacă la Buzău

Păunescu, într-unul dintre ultimele interviuri: „Sunt disperat! Îmi caut de lucru"

Mircea Dinescu: "Păunescu a fost primul scriitor care s-a certat cu Ceauşescu"

VIDEO FOTO AUDIO Adrian Păunescu a murit. Inima poetului a încetat să bată vineri, la ora 7.15

Presa americană mai notează că unii români spun că Păunescu ar fi câştigat un respect mai mare dacă ar fi rămas în afara sferei politice. El a fost senator al PSD până în 2008, adaugă ABC News.

Agenţia de presă maghiară MTI a anunţat printr-o scurtă biografie moartea poetului şi politicianului român. Agenţia aminteşte de activitatea sa culturală la Cenaclul Flacăra şi de interzicerea lui în 1985, adăugând însă că a fost "un poet de curte" al lui Nicolae Ceauşescu. "Din această cauză, românii l-au blamat mult, mai ales după 1989", mai scrie MTI

Adrian Păunescu a fost etichetat de către BBC drept "poetul de curte al lui Ceauşescu", într-un material biografic publicat la moartea actorului Florian Pittiş, în 2007.

Poetul şi politicianul Adrian Păunescu a încetat vineri dimineaţă din viaţă, la ora 7.15. Medicii nu au mai reuşit să îl resusciteze. În ultimele zile, a fost supus mai multor tratamente şi operaţii. Poetul suferea de insuficienţă cardiacă, hepatică şi renală.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite