Diplomat SUA: Ne întâlnim cu Phenianul doar în formatul "celor şase"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplomat SUA: Ne întâlnim cu Phenianul doar în formatul "celor şase"
Diplomat SUA: Ne întâlnim cu Phenianul doar în formatul "celor şase"

Secretarul de stat american adjunct pentru afacerile est-asiatice şi din Pacific, Kurt Campbell, a spus luni că SUA doresc ca orice contacte bilaterale cu Coreea de Nord să ducă la reluarea negocierilor în şase privind denuclearizarea.

Kurt Campbell a precizat că "răbdarea şi prudenţa sunt la ordinea zilei" în aprecierea solicitării Phenianului de a avea convorbiri directe cu Washingtonul, exprimate de liderul nord-coreean Kim Jong-il în această lună cu prilejul vizitei premierului chinez Wen Jiabao.

"Vom fi pregătiţi, într-un anumit punct şi în circumstanţele potrivite, pentru o interacţiune iniţială care să ducă rapid la convorbiri în şase", a continuata acesta în cadrul unui forum politic din Washington.

Campbell a precizat că administraţia Obama nu a luat încă o decizie privind convorbirile bilaterale cu RPDC dar "trebuie să insistăm ca ei să se supună angajamentelor semnate în 2005 şi 2007".

  • La convorbirile în şase iau parte cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi SUA, dar procesul de nogociere a fost abandonat în urmă cu şase luni. Phenianul a amplificat tensiunea în regiune efectuând un al doilea test nuclear în luna mai.
  • Phenianul a semnat acorduri prin care s-a angajat să renunţe la programele sale nucleare militare în schimbul unui ajutor economic şi al ieşirii din izolarea diplomatică.
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite