Obama trece la contraatac şi îi înfruntă pe republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Barack Obama a numit, miercuri, prin decret patru responsabili cu rang înalt, în pofida avertismentelor lansate de republicanii din Congres. El pregăteşte astfel terenul pentru o campanie electorală agresivă în încercarea de a obţine peste zece luni un nou mandat în funrtea SUA.


„Atunci când Congresul refuză să acţioneze, iar asta dăunează economiei noastre şi generează riscuri pentru oameni, este de responsabilitatea mea ca preşedinte să fac ce pot fără Legislativ", a declarat Barack Obama în cursul unei vizite întreprinse în statul Ohio. El a anunţat cu acest prilej numirea lui Richard Cordray la conducerea noului Birou de protecţie financiară a consumatorilor (CFPB).

Cordray este un democrat care s-a remarcat, în perioada mandatului său precedent de ministru al justiţiei în statul Ohio, anchetând băncile pentru abuzurile comise în împrumuturile imobiliare. Această acţiune în forţă a provocat reacţii exagerate din partea republicanilor care, cu începere din luna iulie, au profitat de minoritatea de blocaj de care dispun în Senat pentru a se opune numirii lui Cordray, după ce anterior se declaraseră împotriva unei prime candidate, Elizabeth Warren. Ei l-au acuzat pe liderul administraţiei de la Casa Albă că „terfeleşte" Constituţia.

„Nu voi sta inert atunci când o minoritate din Senat acordă prioritate mai degrabă ideologiei decât oamenilor pe care trebuie să-i reprezinte. Nu când miza este atât de mare. Nu când situaţia este crucială pentru clasa mijlocie", a avertizat Obama.

Barack Obama, candidat pentru un nou mandat prezidenţial, se prezintă alegătorilor drept un apărător al clasei mijlocii, puternic afectată de criză, în faţa republicanilor acuzaţi că ţin partea celor înstăriţi.

Casa Albă a anunţat miercuri după-amiază alte trei numiri prin decret, la Biroul pentru relaţiile de muncă, organizaţie condamnată de republicani ca favorizând sindicatele. Dacă republicanii vor ataca ăn Justiţie numirea lui Cordray acesta nu va putea fi suspendat. În absenţa confirmării din partea Senatului, el va ocupa postul doar provizoriu, până la începutul anului 2013

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite