Obama atacă noxele şi interesele republicane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului îi dă mână liberă lui Obama să impună reguli de limitare a emisiilor, chiar şi fără acordul Congresului. Viitoarele măsuri vor lovi cel mai tare statul Texas, fief al republicanilor, cu cele mai multe rafinării şi cu cele mai multe emisii.

Pentru prima dată în istorie, SUA îşi schimbă poziţia faţă de fenomenul încălzirii globale. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a decretat că dioxidul de carbon şi alte cinci gaze de seră reprezintă un pericol pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii americanilor.

Acest lucru pregăteşte terenul pentru ca guvernul federal să solicite companiilor care emit dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră să facă schimbări costisitoare în tehnologiile folosite, pentru a reduce emisiile. Aceasta chiar dacă Congresul nu promovează legislaţia propusă de Administraţia Obama în acest sens.

Anunţul coincide cu deschiderea Conferinţei ONU asupra schimbărilor de climă de la Copenhaga, în cadrul căreia peste 190 de ţări încearcă să ajungă la un acord mondial privind reducerea emisiilor. "Acţiunea EPA ar putea afecta economia SUA mai direct şi mai rapid decât orice acord global la care se ajunge în capitala daneză, unde nu se aşteaptă adoptarea unor reguli obligatorii", scrie "Wall Street Journal".

Şefa EPA, Lisa P. Jackson, a explicat că agenţia a acţionat ca urmare unei decizii din 2007 a Curţii Supreme. Instanţa îi ceruse să determine dacă dioxidul de carbon şi alte cinci tipuri de noxe ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii americanilor şi, în cazul unui răspuns afirmativ, să ia măsuri pentru a reglementa aceste emisii.

EPA a asigurat că eventualele măsuri vor viza companiile mari, precum termocentralele, rafinăriile şi fabricile de hârtie. "Asigurăm companiile mici şi medii că nu vor fi afectate. Este un semnal clar pentru poluatorii mari", a spus Jackson.

Republicanii, scandalizaţi

Rezoluţia a generat critici din partea unor republicani de frunte din Congres, care au cerut EPA să o retragă, invocând recentul scandal privind publicarea unor informaţii obţinute de hackeri din serverele Universităţii East Anglia care arătau că rezultatele cercetărilor ar fi îndoielnice.

Un purtător de cuvânt al EPA a spus însă că baza ştiinţifică a deciziei sale este "solidă" şi că va fi publicată. Senatorul republican de Alaska, Lisa Murkowski, membră a Comisiei de Energie şi Resurse Naturale a Senatului a declarat că măsura "va împiedica eforturile de relansare a economiei şi de creare a joburilor". Olympia J. Snowe, senator republican de Maine, a numit decizia "regretabilă".

Industriaşii protestează

Organizaţiile din industrie au protestat faţă de decizia Administraţiei Obama, spunând că măsurile ce vor urma ar putea impune costuri uriaşe pentru întreaga economie. Industriaşii spun că noua legislaţie va produce şi mai mulţi şomeri, pe măsură ce companiile îşi vor muta afacerile din SUA.

„Regim de comandă şi control"

„Regulile vor fi o povară în plus pentru fabrici, vor costa slujbe şi vor mări costul energiei", a declarat Keith McCoy, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor, un grup reprezentativ pentru industria americană. El spune că, în condiţiile în care şomajul este în jur de 10%, multe companii fac mari eforturi să supravieţuiască.

„Situaţia rezultată din acţiunea EPA ar putea conduce la un regim de comandă şi control, orientat de sus în jos, care va înăbuşi creşterea economică, adăugând noi reguli obligatorii pentru fiecare proiect major de construcţie sau renovare", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ a SUA, Thomas Donohue, citat de „Wall Street Journal".

„Diavolul va fi în detalii şi suntem nerăbdători să colaborăm cu guvernul, pentru a ne asigura că nu înăbuşim recuperarea economică", a spus el, precizând totuşi că organizaţia sa susţine legislaţia federală.

Critici dure

Charles T. Drevna, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Rafinăriilor şi Industriei Petrochimice, a declarat că nu e momentul potrivit ca America să rişte „ceea ce a mai rămas din sectorul industrial în încercarea de a obţine o victorie politică externă pe termen scurt".

El a spus că, în cazul în care guvernul federal va obliga conducerile rafinăriilor să facă modificări costisitoare în tehnologia folosită, vor fi afectaţi atât consumatorii, cât şi companiile. Alţi industriaşi au contestat măsurile luate pe plan naţional, susţinând că „emisiile nu au graniţe", iar ameninţarea e globală.

Texasul, lovit

Noile reguli vor avea un efect semnificativ mai ales asupra statului Texas, fief al republicanilor, dar şi statul care emite cele mai multe noxe. Guvernatorul republican Rick Perry a înaintat un protest de 38 de pagini la adresa deciziei EPA care, spune el, "continuă obiceiul agresiv al guvernului federal de a se amesteca în afacerile fiecărei ferme, companii, biserici sau gospodării din America".

Într-o altă scrisoare trimisă EPA în iunie, Perry susţinea că reglementarea este "stupidă" şi că deschide calea către "greutăţi economice extreme".

"Este inacceptabil ca birocraţi nealeşi de la EPA să declare dioxidul de carbon un pericol public, în ciuda lipsei de dovezi ştiinţifice", a spus el.
Proiectul lui Obama pentru reducerea emisiilor cu 83% până în 2050, faţă de nivelul din 2005, este însă blocat în Senat de republicani.

Reguli noi la orizont

EPA a anunţat că va elabora, în câteva luni, reguli care vor solicita o creştere cu 40% în eficienţa combustibililor folosiţi de automobile. Agenţia a mai propus ca uzinele şi termocentralele care emit peste 25.000 de tone cubice de dioxid de carbon pe an să instaleze "cea mai bună tehnologie de control disponibilă".

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite