Obama anunţă construirea unui reactor nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama promite noi locuri de muncă în domeniul energiei
Barack Obama promite noi locuri de muncă în domeniul energiei

În contextul discuţiilor legate de energia nucleară ca o componentă critică a eforturilor de a înfrunta schimbările climatice, preşedintele american Barack Obama a anunţat marţi un plan de finanţare a unui proiect privind construirea unei centrale nucleare în statul american Georgia, informează Wall Street Journal.  

Investiţia în energia nucleară rămâne un pas necesar. Şi sper ca anunţul făcut să scoată în evidenţă atât seriozitatea de care dăm dovadă în provocarea nucleară, cât şi bunăvoinţa de a privi această provocare ca o chestiune mult mai importantă decât politica, a declarat preşedintele american într-un discurs la Lanham.

Suma alocată pentru proiect se ridică la 8 miliarde de dolari, iar centrala nucleară ar fi prima construită pe teritoiul Statelor Unite în ultimii 30 de ani, scrie Wall Street Journal.

Bugetul american pe anul 2011 va aloca 54 de miliarde de dolari pentru construirea de noi centrale nucleare, dacă va fi aprobat de Senat.

Reactoarele sunt primele din multe noi proiecte nucleare, sperăm noi, a afirmat Carol Browner, director al Biroului privind politicile legate de energie şi schimbări climatice al Casei Albe, într-un comunicat de presă, dat publicităţii marţi.

Barack Obama se va baza pe o lege din 2005, care autorizează departamentul pentru Energie să garanteze împrumuturi pentru proiecte private care reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Şeful statului american vede construirea centralei nucleare ca pe o nouă oportunitate deschisă pe piaţa muncii şi o soluţie pentru reducerea poluării cu carbon. Compania care se va ocupa de construirea noii centrale de la Vogtle, Waynesboro, se aşteaptă ca proiectul să aducă în jur de 3.500 de locuri de muncă în timpul ridicării construcţiei şi alte 800 de slujbe permanente odată cu funcţionarea centralei.

De asemenea, Obama a precizat că fabicile nucleare trebuie păstrate la standarde de siguranţă ridicate şi sub strictă supraveghere.

Vor fi cei care sunt de acord cu acest proiect, pe de o parte, şi cei care i se vor opune, pe de altă parte, a afirmat Obama. Însă, ceea ce vreau să subliniez este că în ciuda diferendelor, trebuie să progesăm.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite