Executivul american a scăpat. Obama: Bugetul SUA a fost adoptat cu "tăieri dureroase"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanii şi democraţii americani au ajuns la un acord în privinţa bugetului, însă preşedintele Barack Obama a anunţat că vor fi "tăieri dureroase", relatează AFP.

Cu câteva ore înainte de o paralizie forţată a guvernului nostru, liderii celor două partide (democrat şi republican, n.r.) au ajuns la un acord în privinţa bugetului, a anunţat Obama într-o alocuţiune la Casa Albă, la sfârşitul unei zile marcate de tensiune şi incertitudine.

"Cele două părţi au fost nevoite să ia decizii dificile şi să cedeze în anumite puncte ce erau importante pentru ele", a precizat preşedintele.

"La fel au stat lucrurile şi pentru mine. Anumite tăieri vor fi dureroase. Programe de care depind oameni vor fi reduse. Infrastructuri necesare vor fi întârziate, iar eu nu aş fi făcut aceste tăieri în circumstanţe mai bune", a adăugat Obama.

Preşedintele american a concluzionat că singura manieră îm care se vor putea " proteja investiţiile ce vor face SUA competitive" este de a trăi "după mijloacele noastre".

Congresul american a avut ca dată limită miezul nopţii de vineri (sâmbătă 6:00 ora României) pentru a ajunge la un acord asupra bugetului pe ultimele şase luni ale anului fiscal, care să permită funcţionarea în continuare a executivului.

Fără un acord asupra bugetului, banii necesari funcţionării executivului american ar fi fost epuizaţi vineri, iar agenţii ca Fiscul şi-ar oprit parţial operaţiunilor.

Acordul include 38,5 miliarde de dolari de tăieri bugetare prin raport cu nivelul cheltuielilor curente. Acesta va finanţa administraţia pentru restul exerciţiului bugetar al lui 2011, adică până la 30 septembrie.

Şeful majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a salutat acordul "istoric". Principalul său opozant din Senat, liderul minorităţii republicane Mitch McConnell, a aprobat aprecierea lui Reid, însă a amintit totodată că lupta nu s-a încheiat între cele două partide din Congres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite