Obama, pus în încurcătură de eminenţa sa cenuşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rahm Emanuel a fost şeful echipei de campanie a lui Barack Obama
Rahm Emanuel a fost şeful echipei de campanie a lui Barack Obama

Şeful de cabinet al preşedintelui SUA a stârnit în ultimele zile controverse politice intense. Un Rahm Emanuel gol puşcă, răstindu-se la un congresmen, este cea mai recentă imagine care i-a fost creată oficialului de la Casa Albă.

Numele lui Rahm Emanuel a fost implicat ieri în scandalul legat de Eric Massa, democratul homosexual dat afară din Congres pentru hărţuirea colegilor săi bărbaţi. Massa a declarat că motivul real al excluderii din Congres este, de fapt, altul.

El a invocat o dispută pe tema reformei sistemului de sănătate, avută cu şeful de la Casa Albă, Rahm Emanuel, în vestiarele bărbaţilor. "Făceam duş, şi dintr-o dată a apărut Rahm Emanuel, care nu purta nici măcar un prosop în jurul taliei şi a început să ţipe la mine, pe motiv că nu aveam să votez pentru proiectul de buget al preşedintelui. Ştiţi cât de greu e să ai o dispută politică cu cineva complet dezbrăcat?"

„Fiul Diavolului"

Imaginea lui Emanuel, gol puşcă, răstindu-se la congresmen a făcut deliciul talk-show-urilor politice conservatoare. Eric Massa, de orientare liberală, era deja un erou al conservatorilor datorită opoziţiei sale faţă de legislaţia privind reformarea sistemului de sănătate, promovată de democraţi.

Afirmaţiile la adresa lui Emanuel, descris de Massa drept „fiul Diavolului" au fost calificate de Casa Albă drept „ridicole". Şi totuşi, într-un moment când Obama face eforturi disperate pentru a pune capăt dezbaterii pe tema sănătăţii, încercând să obţină aprobarea Congresului în câteva săptămâni, acest episod este ultimul de care ar avea nevoie administraţia de la Washington.

Potrivit „Washington Post", există informaţii că Massa ar fi agresat, fizic şi sexual, mai mulţi dintre bărbaţii cu care lucra. Pe măsură ce scandalul din jurul acestuia creşte, versiunea care îl include pe Emanuel s-ar putea aplana. Dar povestea mai largă şi cu mai multe consecinţe, cea a viitorului preşedinţiei Obama, îl are pe Emanuel ca personaj principal.

Presa, obsedată de Emanuel

Două versiuni dominante, conflictuale, circulă prin presa americană. Într-una dintre ele, Emanuel e tacticianul abil pe care Obama nu l-a folosit suficient în ultimul an, în probleme privind reforma sănătăţii şi a proiectului de închidere a închisorii Guantánamo Bay în decurs de un an. Cealaltă variantă este că Emanuel este cel care a dus la eşecul primului an de preşedinţie a lui Obama şi ar trebui concediat.

De obicei, când apar puncte de vedere contradictorii în presa de la Washington, e semn că maşinăria Obama, care odată mergea ca unsă, trebuie reparată, scrie „Christian Science Monitor" .

Potrivit purtătorului de cuvânt ale Casei Albe, Robert Gibbs, „preşedintele nu se ocupă cu astfel de intrigi". Dar au existat zvonuri că Obama le-a cerut consilierilor săi să renunţe la „a se arăta cu degetul unul pe altul".

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite