Obama înfiinţează o unitate de elită pentru interogatoriile antiteroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama înfiinţează o unitate de elită pentru interogatoriile antiteroriste
Obama înfiinţează o unitate de elită pentru interogatoriile antiteroriste

Preşedintele american Barack Obama a aprobat crearea unei noi unităţi de elită care va avea ca obiect de activitate interogatoriile suspecţilor de terorism. Organismul nou înfiinţat va fi subordonat Casei Albe, a anunţat astăzi un înalt responsabil guvernamental.

Mai citeşte şi:
VIDEO Deţinuţii din Guantanamo Bay sunt eliberaţi şi trimişi în ţările europene
Şase state europene au consimţit să găzduiască deţinuţi de la Guantanamo
România nu a fost solicitată să găzduiască deţinuţi de la Guantanamo

Asta înseamnă că respectiva unitatea de elită va fi parte din poliţa federale americane (FBI), dar va fi supervizată de către Consiliul Securităţii Naţionale aparţinând Casei Albe, informează AFP, preluată de Afgerpres.

Reamintim că, utilizarea metodelor asimilate torturii ca tehnici de interogare a suspecţilor de terorism de către CIA, în timpul administraţiei Bush, au provovat un imens scandal în Statele Unite ale Americii.

Potrivit Washington Post, înfiinţarea noii unităţi numite High-Value Detainee interrogation Group (HIG) a fost aprobată de către Obama la sfârşitul săptămânii trecute.

HIG va trebui să se menţină pe parcursul interogatoriului în limitele permise de manualul de teren al armatei terestre americane care interzice tortura, dar care permite unele tehnici apropiate, precum privarea de somn, expunerea la temperaturi extreme sau la muzică dată foarte tare timp de mai multe ore sau expunerea la insecte sau câini.


Tehnicile de interogatoriu care vor fi utilizate au fost "minuţios studiate", precizează Washington Post. Publicaţia anunţă că  grupul "va stabili o varietate din cele mai bune tactici de interogatoriu, pe care le va face cunoscute agenţilor însărcinaţi cu interogarea prizonierilor".

Crearea unităţii de elită face parte din concluziile grupului de lucru asupra metodelor de interogatoriu, înfiinţat de Obama imediat după instalarea sa la Casa Albă. El a fost creat în cadrul eforturilor lui Barack Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo.

Acest grup de lucru ar mai urma să implice Departamentul de Stat în transferul deţinuţilor dintr-o ţară în alta, în aşa fel încât să pună capăt închisorilor şi a zborurilor secrete ale CIA, pe care Obama le-a interzis de când şi-a preluat funcţia, transmite Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite