Rohatyn: Obama, prea prudent şi consevator în ceea ce priveşte economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rohatyn: Obama, prea prudent şi consevator în ceea ce priveşte economia
Rohatyn: Obama, prea prudent şi consevator în ceea ce priveşte economia

Preşedintele Barack Obama ar trebui să fie mai îndrăzneţt pentru a putea combate efectele crizei economice, afirmă bancherul şi diplomatul Felix Rohatyn, care a publicat recent o carte despre relansarea economiei americane după faimosul New Deal al lui Roosevelt.

Într-un interviu acordat  Les Echos, Felix Rohatyncompară criza de acum cu cea din 1920, găsind puncte comune, dar şi diferenţe, mai ales în ceea ce priveşte atitudinea autorităţilor politice. "Barack Obama îşi doreşte, de bună seamă, să fie comparat cu Roosevelt. Ca şi acesta, Obama a avut o abordare puţin empirică", spune Rohatyn.

Pe de altă parte, comparaţia dintre Marea criză a anilor 30 şi cea de acum se opreşte aici. "Între 1930 şi 1937 am asistat la o serie de catastrofe. Dar criza era în mod esenţial speculativă. (...) Astăzi, vorbim şi despre o gravă criză industrială", argumentează diplomatul. Cu un şomaj care afecta 25% din populaţie, Roosevelt avea o misiune mai grea, dar el ştia să se adreseze naţiunii în termeni optimişti, chiar şi în absenţa rezultatelor imediate. Obama este mult mai prudent, chiar mai conservator, spune Rohatyn, "mai puţin keynesian decât Roosevelt", fără a avea un mare proiect de renovare a infrastructurilor publice. "În ceea ce mă priveşte, aş tinde să fiu mai îndrăzneţ şi mai keynesian ", conturează acesta atitudinea pe care ar recomanda-o administraţiei americane, pentru a combate criza.

Rohatyn îi reproşează lui Obama şi prudenţa şi neîncrederea în piaţă: "Finanţele au devenit un soi de pericol public. Roosevelt ar fi avut mai multă încredere în economic, ceea ce Obama nu face", relatează NewsIn.

Un alt preşedinte pe care Obama pare a şi-l fi luat drept model este Ronald Reagan, "dezastruos în politica economică", dar îndrăzneţ în ceea ce priveşte politica externă, căreia i-a modificat coordonatele. "Reagan a mers la Moscova pentru a-l întâlni pe Gorbaciov. Nu este de mirare că Barack Obama se referă uneori la Reagan", spune Rohatyn.

Mai importantă decât criza, este discuţia despre capitalism

Felix Rohatyn este bancher, diplomat şi democrat convins, autoral  uneia dintre cele mai recente cărţi despre relansarea economiei americane după faimosul New Deal al lui Roosevelt.

Pentru bancherul american, ambasador al SUA în Franţa în timpul administraţiei lui Bill Clinton, în centrul crizei globale se găseşte discuţia despre natura capitalismului pe care vrem să-l promovăm. Acesta este, spune Rohatyn, nodul central al oricărei dezbateri, în strânsă legătură cu problema redistribuţiei bogăţiilor naţionale.Vom trece prin momente foarte dificile, şomajul va creşte considerabil, avertizează bancherul. "Trebuie să decidem până la ce punct putem relansa economia evitând totodată să alimentăm inflaţia". Planul lui Obama, de a crea 3,5 milioane de locuri de muncă îi pare şi oportun şi realizabil, fără a fi însă suficient.

"Nu mai putem prezice nimic. Trăim într-o lume unde totul este interconectat. Relaţiile internaţionale sunt bulversate", spune Rohatyn, argumentând că structurile multilaterale la scară foarte mare, cum sunt Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, au de jucat un rol important.

Felix Rohatyn, acum în vârstă de 84 de ani, este un observator privilegiat al crizei financiare, fiind unul dintre cei care au contribuit la salvarea  New York-ului în 1975. Este autor al unui volum despre relansarea economiei americane, " Bold Endeavors ".

Numit ambasador al SUA în Franţa în 1997, Rohatyn a obţinut paşaportul american în 1947. Figură centrală a băncii Lazard din New York vreme de 40 de ani, a devenit un partizan convins al investiţiilor publice în vremuri de criză.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite