Obama: campanie de 29 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama

Preşedintele american Barack Obama a strâns în ianuarie 29 de milioane de dolari pentru campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, 98 la sută dintre donaţii având valoarea inferioară sau egală cu suma de 250 de dolari, a anunţat vineri echipa sa de campanie, relatează AFP.

În ultimele trei luni ale anului 2011, republicanul Mitt Romney, considerat mult timp favoritul partidului său pentru alegerile prezidenţiale dar care a înregistrat în ultima perioadă câteva eşecuri, a strâns la rândul său 24 de milioane de dolari.

Aceste fonduri sunt capitale pentru candidaţii aflaţi în campanie pentru prezidenţiale pentru că le permit cheltuirea a milioane de dolari pentru a se deplasa pe teritoriul american încercând să se întâlnească cu alegătorii sau pentru a cumpăra spaţii publicitare la televiziune.

La începutul lunii februarie 2010, Curtea Supremă a Statelor Unite a revoluţionat modul de finanţare a campaniilor electorale naţionale înlăturând plafoanele contribuţiilor companiilor către candidaţi, o decizie la care Obama s-a opus.

Companiile nu pot totuşi să finanţeze direct campaniile electorale, ci doar cele membre ale "super-PAC", care sunt libere apoi să cumpere spaţii publicitare pentru a promova un mesaj.

Aceste companii sunt folosite de către republicani în timpul alegerilor pentru desemnarea candidatului republican în cursa pentru Casa Albă şi care îl va înfrunta pe Obama pe 6 noiembrie, dar actualul preşedinte a refuzat până acum să fie de acord cu acest gen de grupări de companii.

Echipa sa electorală a justificat modificarea atitudinii, evocând necesitatea de a "lupta cu arme egale" împotriva republicanilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite