VIDEO/Obama şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat oficial candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 2012. El va începe strângerea de fonduri, imediat ce va depune documentele necesare la Comisia Federală Electorală. Obama nu mai este, în prezent, candidatul neaşteptat din 2008, care a avut noroc cu micile donaţii făcute de alegătorii tineri, inspiraţi de mesajul său de schimbare.

În 2008, Obama a strâns 750 de milioane de dolari pentru a-şi finanţa cursa pentru Casa Albă. Unii observatori cred că şeful statului "ar putea depăşi acest prag şi deveni primul candidat la preşedinţie cu un miliarde de dolari".

Sediul de campanie al lui Obama va fi instalat la One Prudential Plaza, din Chicago, în apropiere de parcul unde a susţinut discursul de victorie în 2008.

Directorul de campanie va fi Jim Messina, care a lucrat ca director adjunct al administraţiei prezidenţiale timp de doi ani, până în ianuarie. Mulţi dintre consilierii care l-au ajutat pe Obama să câştige în 2008 vor participa şi la această campanie.

image

Barack Obama, soţia sa Michelle şi fetele sale, Malia şi Sasha, după alegerile din 2008

Această campanie abia începe. Deschidem birourile, despachetăm cutiile şi începem o discuţie cu susţinătorii ca voi, pentru a ajuta la trasarea drumului nostru către victorie, scria luni dimineaţă pe site-ul Obama pentru America.

Ca preşedinte în exerciţiu, Obama are o autoritate mult mai mare şi un acces la presă deosebit, iar campania pentru realegere probabil va duce, probabil, la strângerea a un miliard de dolari, lucru fără precedent în politica americană, notează NewsIn.

Necunoscut publicului în urmă cu patru ani, Barack Obama a devenit cel mai puternic om din lume, într-o perioadă în care americanii aşteaptă un salvator pentru a-i scoate din cea mai gravă criză economică de după anii '30.

Ascensiunea politică a lui Barack Obama a început în iulie 2004, când americanii au descoperit carisma noului senator de Illinois prin discursul tulburător susţinut de el în faţa Convenţiei democrate.

Îşi lansează oficial campania prezidenţială la 10 februarie 2007 printr-un discurs susţinut în acelaşi loc în care eroul său, Abraham Lincoln, a rostit celebrul discurs împotriva sclavagismului. De atunci începe lupta din alegerile primare democrate, împotriva rivalei sale Hillary Clinton, care renunţă în iunie 2008. Obama mai are un singur adversar, pe republicanul John McCain.

Revigoraţi după alegerea lui Sarah Palin drept candidată la vicepreşedinţia Statelor Unite, republicanii se lansează în atacuri. Cei doi candidaţi sunt foarte apropiaţi în sondaje. Însă în 15 septembrie banca Lehmann Brothers dă faliment, provocând un seism financiar. Obama preia avantajul, pe care nu-l va mai pierde.

Este cel mai norocos politician pe care l-am văzut vreodată, comentează David Mendell.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite