Obama: Ar fi o greșeală să atacăm Iranul sau Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele SUA, Barack Obama Foto: Reuters
Președintele SUA, Barack Obama Foto: Reuters

La prima lui conferință de presă din acest an, președintele american, Barack Obama, s-a arătat șocat de violența din Siria, însă a avertizat că SUA nu vor lansa nicio acțiune militară unilaterală împotriva Iranului și Siriei, în ciuda sugestiilor făcute de contracandidații săi republicani.

"Ceea ce se întâmplă în Siria este şocant şi scandalos, şi am văzut comunitatea internaţională mobilizându-se împotriva regimului lui Bashar al-Assad", a declarat Obama. "Pe de altă parte, cred că ar fi o greşeală să lansăm o acţiune unilaterală militară, aşa cum unii au sugerat, sau să credem că există o soluţie simplă", a continuat acesta.

Fost adversar în timpul prezidenţialelor din 2008, senatorul republican John McCain a sugerat luni lansarea unor atacuri aeriene pentru a ajuta opoziţia siriană în lupta împotriva regimului de la Damasc.

În timp ce alţi lideri republicani au pledat pentru atacuri care să distrugă instalaţiile nucleare ale Iranului, suspectat de disimularea unui program militar, Obama a cerut prudenţă. "Iranul va simţi profund efectul acestor sancţiuni. Lumea este unită, Iranul este izolat politic. Şi ceea ce am spus este că vom împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare ", a declarat Obama.

El a adăugat că discuţiile cu Iranul în privinţa programului său nuclear vor arăta "repede" dacă are intenţia de a negocia serios. Preşedintele american a menţionat că o soluţie paşnică este în interesul tuturor, inclusiv al Israelului, care ameninţă cu o acţiune militară asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

"Spunând că ar trebui să facem o alegere într-o săptămână sau două, sau o lună sau două, nu are nici un fundament", a declarat Obama, înainte de a îşi critica adversarii republicani.

"Când văd uşurinţa cu care unii vorbesc despre război, (...), observ că se laudă şi vorbesc mult, dar când îi întrebăm ce ar face într-adevăr, ei adoptă deciziile pe care le-am luat noi în ultimii trei ani", a declarat preşedintele Obama.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite