Obama dă primul test diplomatic în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama dă primul test diplomatic în Rusia
Obama dă primul test diplomatic în Rusia

Preşedintele american pariază pe relaţiile reci dintre Medvedev şi Putin.Cele două superputeri par decise să-şi reducă arsenalul nuclear, însă divergenţele de fond vor rămâne şi după această vizită.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a primit ieri pe omologul său american, Barack Obama, într-una din cele mai opulente săli din Krem­lin, însă analiştii atenţionează că zâmbetul destinat fotoreporterilor, îndelung exersat, ascunde în realitate o multitudine de neînţelegeri.

Citiţi şi:

Obama şi Medvedev au încheiat şase acorduri strategice / Cum comentaţi?
Obama şi Medvedev au semnat un acord prealabil în vederea dezarmării nucleare
Rusia a dat OK-ul Americii să-şi transporte soldaţii în Afganistan

Vizita preşedintelui american a fost precedată de două informaţii ce vor stabili şi limitele întâlnirilor desfăşurate între Obama, pe de o parte, şi Dmitri Medvedev şi premierul rus, Vladimir Putin, pe de alta. Surse diplomatice americane citate ieri de Fox News anunţau că va fi semnat un acord de reducere a arsenalelor nucleare. Înţelegerea fusese convenită la nivel de experţi, datele fiind stabilite deja până sâmbătă.

Al doilea element important al preambulului vizitei a fost chiar o declaraţie a preşedintelui american, în care afirma că Vladimir Putin este „cu un picior în perioada Războiului Rece” şi   aparţine trecutului, spre deosebire de Dmitri Medvedev, care ar aparţine viitorului. Liderul american nu va avea doar întâlniri oficiale. La fel ca şi predecesorul său, George W. Bush, Barack Obama se va întâlni şi cu lideri ai opoziţiei ruse. Vladimir Jirinovski ar fi dorit şi el să participe la întâlnire, însă nu a fost invitat.

„Vremea ţine cu noi“

„Sperăm să închidem o serie de capitole dificile din istoria relaţiilor ruso-americane şi să deschidem altele noi“, a declarat Dmitri Medvedev. „Dacă vom lucra intens în următoarele două zile, vom putea realiza progrese extraordinare“, i-a răspuns prompt Obama.

Liderul rus a apărut destins şi a schimbat chiar şi câteva replici amuzante cu jurnaliştii prezenţi la Kremlin. „Chiar şi vremea încurajeaza acest tip de discuţii. Afară este frig, deci putem lucra cum trebuie înauntru“, a spus el. Dincolo însă de zâmbetele protocolare, disensiunile dintre cele două superputeri persistă în privinţa dosarelor nord-coreean şi iranian, precum şi în privinţa scutului american antirachetă sau al încălcării drepturilor omului în Rusia.

„Obamamania“ nu e pentru ruşi

Televiziunea de stat din Moscova a început mai toate jurnalele cu alte ştiri decât vizita preşedintelui american. Analiştii cred că Rusia încearcă astfel să minimalizeze vizita lui Barack Obama şi să ţină populaţia departe de „obamamania“ ce a cuprins aproape întreaga planetă. Presa occidentală a acordat însă spaţii largi acestei vizite. „Summitul de la Moscova reprezintă o oportunitate foarte mare pentru reducerea arsenalului nuclear. Însă, SUA trebuie să rămână ferm susţinătoare ale extinderii NATO şi ale apărării balistice”, scria ieri cotidianul britanic „The Times“.

Pe de altă parte, „Financial Times” nota că „Obama a ajuns la limitele tonului prietenos“ şi crede că a venit vremea unui ton mai dur faţă de unele state, precum Rusia. La rândul lor, jurnaliştii de la „The Economist“ se întrebau dacă asistăm sau nu la un nou început în relaţiile ruso-americane. În schimb, „Wall Street Journal” scria că SUA ar trebui să blocheze unele intenţii ale Rusiei şi că relansarea relaţiilor nu este necesară.

Faţă în faţă cu „trecutul“

Barack Obama se întâlneşte astăzi cu Vladimir Putin, despre care a spus că aparţine trecutului. Unii analişti cred că preşedintele SUA s-a hazardat  făcând această declaraţie, premierul rus păstrându-şi în continuare puterea şi influenţa asupra deciziilor majore ale Rusiei. Liderul de la Casa Albă poate avea surpriza ca peste ceva timp să-l aibă interlocutor la Kremlin chiar pe actualul premier.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite