Obama acuză BP de scurgerile de petrol în apele Golfului Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în vizită în sudul coastei Louisianei, preşedintele american Barack Obama a avertizat că explozia platformei petroliere în apele Golfului Mexic reprezintă o "catastrofă ecologică fără precedent".

După ce a inspectat forţele angrenate în eforturile de limitare a extinderii petei de petrol, Obama s-a urcat în elicopter pentru a vedea zona afectată, dar vântul puternic a făcut imposibilă vizita.

Preşedintele a declarat că întrega responsabilitate aparţine grupului britanic BP, care exploata paltforma Deepwater Horizon. "Permiteţi-mi să fiu clar: BP este responsabil de această scurgere. BP va plăti", a spus preşedintele Obama, care a promis un "efort de ajutorare coordonat şi neobosit".

Costul întregii operaţiuni de curăţare a zonelor afectate de mareea neagră s-ar putea ridica la 7 miliarde de dolari, a estimat un analist de la o firmă de investiţii din Londra.

BP lucrează simultan pe mai multe fronturi pentru a încerca să stopeze scurgerea. Se lucrează la instalarea unor cupole care să colecteze petrolul de pe fundul mării şi apoi să-l aducă la suprafaţă. De asemenea, compania se pregăreşte să foreze două puţuri de ajutor pentru a reduce presiunea, însă vremea rea împiedică eforturile sale. Şase roboţi submarini încearcă să închidă valva de securitate a puţului, operaţiune extrem de dificilă.

Oficialii guvernamentali încearcă să estimeze cantitatea de petrol scursă în apele Golfului. "În cel mai rău caz,  se scurg pe zi.100.000 de barili (15,9 milioane de litri)", a declarat secretarul american de interne, Ken Salazar, citat de Reuters.

Preşedintele BP, Lamar McKay, a declarat că accidentul platformei a fost provocat de o "piesă defectă a echipamentului", dar responsabilii BP nu cunosc motivul acestei disfuncţionalităţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite