Presa americană, surprinsă de atribuirea premiului Nobel lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa americană, surprinsă de atribuirea premiului Nobel lui Obama
Presa americană, surprinsă de atribuirea premiului Nobel lui Obama

Presa americană şi-a exprimat surprinderea astăzi, după ce Barack Obama a primit premiul Nobel pentru pace, notând că "fructele" politicii sale externe, pentru care a fost premiat, rămân "de cules", relatează AFP.

"Spre marea surprindere, premiul Nobel pentru pace i-a fost atribuit lui Obama pentru politica sa externă", scrie New York Times, alături de o fotografie cu Obama şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

nsă, în timp ce Obama a generat un elan de bune intenţii peste tot în lume - omologii săi străini sunt nerăbdători să-l vadă şi sondajele arată că este extrem de popular în străinătate - multe dintre eforturile sale politice încă nu şi-au arătat rezultatele", mai scrie ziarul, care citează mai ales cazul Coreei de Nord, "care l-a sfidat prin testarea de rachete".

Washington Post scrie despre decizia "stupefiantă" de la Oslo, în condiţiile în care Obama era practic necunoscut în lume în ianuarie 2007, când s-a lansat în campania pentru prezidenţiale. "Atribuind premiul atât de dorit lui Obama, comitetul Nobel face ecou unei adeziuni mondiale pentru preşedintele american, mai popular în străinătate decât acasă", scrie Post, remarcând că aceste lucruri par "să continue critica" exprimată de comitetul Nobel faţă de anii Bush.

"Spre marea surprindere, preşedintele Obama a câştigat premiul Nobel pentru pace", titrează Los Angeles Times, remarcând că "ironic, această recompensă vine într-un moment în care Obama evaluează recomandările comandantului militar american din Afganistan de a desfăşura zeci de mii de militari suplimentari" în această ţară.

Wall Street Journal scrie că alegerea ar putea alimenta unele critici, potrivit cărora imaginea liderului american în străinătate "eclipsează lipsa sa de realizări" şi "consolidează impresa din unele cercuri că Obama este mai iubit în Europa decât în SUA".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite