Nicio mişcare la baza americană, fără ştiinţa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii vor amplasa în 2015 interceptori tereştri de rachete în judeţul Olt. Este a doua etapă a implementării sistemului de apărare antirachetă al SUA (primul a fost lansat în martie prin trimiterea în Marea Mediterană a navei ,,USS Monterey" dotată cu sistemul antirachetă Aegis).

 

Magda Crişan

Corespondentul „Adevărul“ de la Washington, Magda Crişan, vă va ţine la curent cu toate detaliile discuţiilor

România a fost aleasă ca locaţie pentru scutul american pentru că ,,zona geografică din care face parte România (sud-estul european) este din ce în ce mai vulnerabilă la ameninţări cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune", se arată într-un document informativ, pus la dispoziţie jurnaliştilor de către preşedinţie. Iată care sunt principalele prevederi ale acordului româno-american privind scutul antirachetă pe teritoriul României.

- scutul american apără întreg teritoriul statelor membre NATO (precedentul proiect de scut lăsa descoperit nord-vestul României )

- când scutul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice va fi realizat, scutul american de la Deveselu va fi plasat sub control NATO, iar baza de la Deveselu va fi locaţie a Alianţei.

- Interceptorii sistemului de Apărare american ,,nu pot avea focos nuclear", însemnând că scutul are rol ofensiv. El va fi folosit doar ,,în legitimă apărare".

- Scutul nu va pune în pericol viaţa localnicilor din zonă şi nici mediul înconjurător

- SUA îşi iau angajamentul ferm să apere teritoriul României de atacuri efective şi de proliferarea rachetelor balistice cu ajutorul sistemului defensiv

- Baza de la Deveselu este şi rămâne o bază românească, comanda fiind deţinută de un comandant român. Baza este sub ,,jurisdicţia suverană a părţii române", însemnând că deciziile privind utilizarea scutului nu pot fi luate fără informarea şi acordul prealabil al autorităţilor române.

- În baza militară de la Deveselu nu pot staţiona mai mult de 500 de oameni (militari SUA şi civili). În mod obişnuit în bază vor staţiona 150 de persoane.

- Partea americană este obligată să raporteze părţii române, în scris, o dată la şase luni, momentul amplasării sau desfăşurării elementelor scutului şi orice mutare a interceptorilor.

- Autorităţile locale din judeţul Olt-comuna Deveselu vor fi consultate cu privire la decizii şi acţiuni care au eventual impact asupra zonei şi a locuitorilor ei.

- România nu răspunde pentru prejudiciile cauzate în afara teritoriului românesc de utilizarea scutului antirachetă (exceptând cazurile ân care prejudiciile sunt din cauza neglijenţei părţii române). În cazul unor prejudicii pe teritoriul ţării noastre, partea americană suportă consecinţele.

- Partea americană suportă cheltuielile pentru transportu, construcţia şi întreţinerea bazei de la Deveselu precum şi pentru funcţionarea scutului. Utilităţile şi telecomunicaţiile sunt plătite tot de SUA. România plăteşte taxele locale pentru baza de la Deveselu.

- Sistemul defensiv american la Deveselu include interceptori de ultimă generaţie de tipul SM-3 (Standard Missile 3), care pot fi lansaţi de la sol şi radare de înaltă performanţă menite să detecteze din timp eventualele arme balistice care s-ar îndrepta spre Europa.

- Acordul conţine şi informaţii militare clasificate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite