New York Times: "Romii români migrează în cele mai prospere state ale Europei Occidentale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de romi români au început să migreze în statele mai prospere ale Europei Occidentale după aderarea României la UE în 2007, provocând o polemică în blocul comunitar privind aplicabilitatea principiului eliminării graniţelor între statele membre, comentează New York Times în ediţia electronică.

Subiectul migrării între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a început să provoace reacţii explozive în timpul recesiunii economice.

Mai citiţi şi:

Soluţii pentru problema ţiganilor: şcoala şi istoria

Ţiganii din Banat au câştigat un milion de euro din excursii pe ruta Franţa -România

Financial Times: Italia vrea să adopte o nouă lege privind cetăţenii UE, din cauza afluxului de romi

"Ultima extindere a uniunii, în urma căreia s-au integrat ţările relativ sărace România şi Bulgaria în 2007, a sporit preocuparea că persoane sărace, care călătoresc distanţe lungi în căutarea unui loc de muncă, vor deveni o povară pentru statele mai bogate", notează cotidianul american.

De asemenea, migrarea romilor ridică semne de întrebare legate de obligaţiile României şi Bulgariei de a-şi îndeplini promisiunile făcute atunci când au aderat la uniune. România, de exemplu, a conceput o strategie de asistare a romilor, dar nu a furnizat şi finanţarea necesară.

Expulzările de romi decise de Franţa nu par să ofere o soluţie pe termen lung, mulţi dintre romii deportaţi planificându-şi deja întoarcerea. La nivel informal, unii oficiali români ironizează acţiunile Franţei. "Ei nu fac decât să le ofere romilor un concediu plătit", a apreciat un oficial, citat de New York Times.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite