Gates: Noul proiect de scut antirachetă a fost bine primit de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gates: Noul proiect de scut antirachetă a fost bine primit de NATO
Gates: Noul proiect de scut antirachetă a fost bine primit de NATO

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a declarat astăzi că noul proiect de apărare antirachetă pentru Europa propus de SUA a fost bine primit de aliaţii europeni din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), relatează AFP.

"Mi s-a dat senzaţia unei susţineri ample în rândul aliaţilor faţă de noua noastră abordare", a spus Gates, după ce le-a prezentat planurile americane colegilor săi din NATO reuniţi la Bratislava.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că miniştrii au salutat planul american de protejare a europenilor de ameninţarea cu rachete balistice. Chestiunea va fi dezbătută de miniştrii de externe în decembrie la Bruxelles, apoi la summitul NATO din Lisabona, a spus Rasmussen.

Noul sistem prezentat de administraţia Obama la 17 septembrie este destinat protejării în faţa unor atacuri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Washingtonul a spus marţi că viitorul sistem din Europa nu va fi amplasat în state care nu sunt membre NATO, ceea ce exclude, spre satisfacţia Moscovei, ţări candidate la Alianţă, ca Ucraina şi Georgia.

Cehia, Polonia şi România şi-au manifestat săptămâna aceasta interesul pentru noul proiect american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite