Barack Obama prelungeşte sancţiunile americane la adresa Myanmarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama prelungeşte sancţiunile americane la adresa Myanmarului
Barack Obama prelungeşte sancţiunile americane la adresa Myanmarului

Statele Unite ale Americii (SUA) au decis să prelungească pentru o perioadă de trei ani sancţiunile comerciale impuse Myanmarului. Decizia vine în contextul în care justiţia din fosta Birmanie urmează să decidă vineri soarta liderei opoziţiei, Aung San Suu Kyi.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele Barack Obama a semnat marţi textul care prevede menţinerea sancţiunilor. Prin urmare, proiectul aprobat de Congres are putere de lege.

Termenul sancţiunilor dictate împotriva regimului militar de la Yangon urma să expire în această săptămână. Acestea stipulează, printre altele, interdicţia de a vinde în SUA pietre preţioase care provin din Myanmar.

Raportorul proiectului de lege în Congres, Joseph Crowley, a estimat că Washingtonul trebuie "să arate regimului militar care guvernează fosta Birmanie cu mână de fier că actele sale au consecinţe".

Gestul SUA intervine în contextul în care verdictul în procesul lui Aung San Suu Kyi, lidera opoziţiei din Myanmar, urmează să fie pronunţat vineri. Laureata Premiului Nobel pentru Pace este judecată pentru încălcarea regulilor de consemnare la domiciliu şi este pasibilă de cinci ani de închisoare, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat în Thailanda că dacă Aung San Suu Kyi ar fi eliberată "acest lucru ar deschide noi perspective, cel puţin pentru ţara mea, de a ne întări relaţia cu Birmania, în principal prin investiţii".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite