Medicii şi psihologii de la Guantanamo au "închis ochii" la tortura deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu publicat marţi, medicii şi psihologii militari aflaţi în post la Guantanamo au trecut cu vederea tortura aplicată deţinuţilor şi nu au încercat să afle originea suferinţelor pacienţilor lor.

Studiul, coordonat de un fost militar şi de un reprezentant al organizaţiei nonguvernamentale Physicians for Human Rights, are la bază mărturii şi examinarea dosarelor medicale a nouă deţinuţi.

Studiul a fost publicat în revista de specialitate PloS Medecine. Deţinuţii au dat asigurări că au fost supuşi torturii în închisoarea militară americană de la baza navală din Cuba.

Personalul medical şi psihiatric detaşat la Guantanamo a neglijat sau ascuns probe medicale ale durerilor rite de pacienţii lor, arată studiul, citat de AFP.

În 3 cazuri din 9, dosarul medical raportează răni fizice corespunzând (aplicării) unor rele tratamente, ca hematoame, oase fracturate, laceraţii sau (dureri) sciatice, exemplifică ei.

Un deţinut a aşteptat 15 zile ca o rană gravă de la nivelul gleznei să îi fie îngrijită, iar altul crede că menţionarea durerilor de spate cronice în dosarul său medical i-a încurajat pe anchetatori să utilizeze împotriva sa metoda poziţiilor inconfortabile, timp de mai multe ore.

În alt caz, psihologii armatei descriu simptomele prezentate de un deţinut, şi anume coşmaruri, pierderi de memorie, deficit de concentrare, lipsă de apetit, gânduri sinucigaşe.

Dosarul medical indică, ulterior, că i-au fost prescrise antidepresive şi că i s-a spus "trebuie să vă relaxaţi când gardienii devin mai agresivi".

Prezenţa membrilor personalului medical în timpul interogatoriilor şi rolul pe care l-au putut juca în elaborarea tehnicilor coercitive sunt deja cunoscute. Dar este vorba despre primul studiu de fond asupra pasivităţii celor a căror misiune era să îngrijească deţinuţii, scrie Vincent Iacopino, unul dintre autori.

Până acum nu au existat dezvăluiri asupra felului în care aceşti profesionişti din domeniul sănătăţii au închis ochii, a precizat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite