Manifestaţie cu fluiere, la New York, pentru a denunţa abuzurile poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie cu fluiere, la New York, pentru a denunţa abuzurile poliţiei
Manifestaţie cu fluiere, la New York, pentru a denunţa abuzurile poliţiei

Zeci de manifestanţi echipaţi cu fluiere au protestat, joi, în diferite locuri din New York împotriva abuzurilor poliţiei şi, mai ales, unei măsuri care permite forţelor de ordine să aresteze orice persoană suspectă de activitate ilegală, relatează AFP.

"Ideea este ca oamenii să poarte fluiere şi să fluiere pentru a alerta restul populaţiei când văd poliţia arestând sau percheziţionând pe cineva", a explicat Melanie Craney, de la reţeaua Stop Mass Incarceration ("Opriţi arestarea în masă"), organizatoarea acestor manifestaţii.

Măsura denunţată, "Stop şi percheziţie", este apărată de către poliţie şi de către primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, care o vede o ocazie de a scădea numărul armelor în circulaţie în oraşul său şi, în particular, în cartierele nesigure, unde împuşcături se produc în fiecare zi, scrie Mediafax.

Anul trecut, poliţiştii newyorkezi au arestat 685.724 de persoane, între care 84 la sută de culoare sau hispanice. Dar activităţi ilegale nu au fost constate decât în 2 la sută din cazuri, iar arme nu a fost descoperite decât în 1 la sută din cazuri, potrivit Centrului pentru drepturi constituţionale, care a examinat cifrele poliţiei.

"Tinerii urăsc poliţiştii, nimeni nu-i plac", a declarat un tânăr manifestant, Abdul Bircher, 15 ani, care locuieşte în Queens.

Prietenul său Keshawn James, 16 ani, i-a povestit că, "uneori, poliţia încearcă dinadins să vă creeze probleme, ei încearcă să vă irite pentru a putea să vă aresteze".

Acesta din urmă, care locuieşte în Bronx, admite totodată că armele sunt obişnuite în cartierele sărace unde poliţia patrulează frecvent şi că teama de violenţe este întotdeauna prezentă în capul său. Potrivit lui, măsurile poliţiei nu-l fac să se simtă mai în siguranţă.

"Dacă sunteţi agresat, timpul în care poliţia soseşte este prea târziu", subliniază el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite