Manifestanţii „Occupy Wall Street“, luaţi pe sus de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre protestatari nu s-au lăsat uşor îndepărtaţi din Parcul Zuccotti
Unii dintre protestatari nu s-au lăsat uşor îndepărtaţi din Parcul Zuccotti

Autorităţile au desfiinţat taberele protestatarilor, care ocupau din septembrie Parcul Zuccotti, arestând peste 70 dintre aceştia. Poliţia a evacuat ieri tabăra manifestanţilor împotriva Wall Street, care ocupau de mai multe săptămâni Parcul Zuccotti, din New York.

Accesul în piaţă a fost interzis, aceasta fiind baricadată complet cu bariere metalice, pe tot timpul operaţiunii de evacuare. Tabăra din Parcul Zuccotti, înfiinţată în septembrie în semn de protest faţă de inegalitatea economică, a inspirat zeci de manifestaţii similare peste tot în lume. O tabără asemănătoare din Oakland (California) a fost şi ea evacuată în noaptea de luni spre marţi.

Poliţia a lansat de mai multe ori, la difuzoare, un mesaj înregistrat, invitând manifestanţii să-şi strângă corturile şi restul obiectelor.
„Totul trebuie ridicat imediat. Dacă refuzaţi să vă strângeţi corturile şi să plecaţi, veţi fi arestaţi. Imediat ce totul va fi strâns, puteţi reveni", au precizat poliţiştii.

Luaţi în camioane

În jurul orei 2.00 (9.00 ora României), majoritatea celor câtorva sute de militanţi reuniţi în Piaţa Zuccotti plecaseră şi rămăsese doar un grup mic care se refugiase în centrul pieţei, unde se afla „bucătăria". Unul dintre protestatari agita un drapel american. Poliţiştii au arestat circa 70 dintre manifestanţii care s-au opus evacuării şi i-au urcat în camioane, în timp ce angajaţii municipali dezasamblau corturile şi panourile instalate de militanţi.

„Acesta nu este decât începutul. Ne vom reuni în Piaţa Foley", a declarat Mia Costa, o „ocupantă" care a părăsit piaţa la scurt timp după ordinul de evacuare. La două străzi depărtare, în spatele baricadelor şi al unui important dispozitiv al poliţiei, se aflau câteva sute de persoane care scandau sloganuri ostile primarului Michael Bloomberg. Acesta a publicat un comunicat scurt, ­cerându-le manifestanţilor să evacueze piaţa. „Ocupanţii Parcului Zuccotti trebuie să plece temporar şi să îşi strângă corturile şi saltelele. Se vor putea întoarce după ce parcul va fi curăţat", a precizat primarul.

Zonă insalubră

„Noi suntem cei 99 la sută", „Noi trebuie să fim cei protejaţi de poliţie", scandau manifestanţii reuniţi la două străzi de piaţă.  Zeci de angajaţi municipali, care se ocupă de operaţiunile de curăţare a zonei, au aruncat corturile şi celelalte obiecte în containere imense. Unii dintre protestatari au declarat că poliţiştii au folosit spray cu piper şi i-au acuzat că au folosit forţă excesivă.

O parte dintre protestatari s-au mutat în Piaţa Foley, iar alţii au spus că vor ocupa din nou Parcul Zuccotti după ce acesta va fi curăţat. Potrivit corespondentului BBC, autorităţile din New York, confruntate din septembrie cu această situaţie, au încercat atât să respecte drepturile constituţionale la liberă exprimare ale protestatarilor, cât şi drepturile locuitorilor oraşului de a duce o viaţă normală. Proprietarii parcului au spus însă că zona devenise dezgustător de insalubră şi a cerut poliţiei să asigure condiţiile pentru curăţarea ei.

Mesajul protestatarilor este că inegalitatea veniturilor este din ce în ce mai mare în SUA şi că băncile nu ar fi trebuit să fie ajutate de stat deoarece ele au creat criza financiară. Acest mesaj are rezonanţe în rândul populaţiei americane, care simte efectele crizei economice. Totuşi, în rândul newyorkezilor părerile sunt împărţite. Mişcarea „Occupy Wall Street", inspirată de Primăvara arabă şi de protestele „indignaţilor" din Spania, cere o distribuţie mai egală a resurselor şi un alt gen de  răspuns mai corect la criza economică mondială, care să nu dezavantajeze ­populaţia din clasa de mijloc.

"Ocupanţii Parcului Zuccotti trebuie să plece temporar şi să-şi strângă corturile şi saltelele. Se vor putea întoarce după ce parcul va fi curăţat.''
Michael Bloomberg primarul New Yorkului

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite