Majoritatea americanilor susţin aplicarea pedepsei cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii susţin pedeapsa capitală
Americanii susţin pedeapsa capitală

Americanii, în special bărbaţii albi care votează pentru Partidul republican, continuă să susţină în proporţie de două treimi pedeapsa capitală, potrivit unui sondaj Gallup publicat luni.

Sondajul a fost efectuat prin telefon în perioada 7-10 octombrie 2010, pe un eşantion de 1.025 de adulţi selecţionaţi printr-o metodă aleatorie, ponderată în funcţie de vârstă, origine etnică, nivel de educaţie şi regiune.

Potrivit Mediafax, 64 la sută dintre persoanele intervievate susţin aplicarea pedepsei capitale, iar 29 la sută se pronunţă împotrivă.

Cei care susţin în proporţia cea mai mare aplicarea pedepsei cu moartea sunt bărbaţii (71 la sută), albi (69 la sută), cu simpatii republicane (78 la sută). Dar femeile sunt şi ele majoritar favorabile (58 la sută), la fel ca şi persoanele interogate care nu sunt albe (55 la sută) şi susţinătorii Partidului democrat (55 la sută).

Proporţiile se reduc atunci când este oferită opţiunea detenţiei pe viaţă. În acest caz, doar 49 la sută dintre americani sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, iar 46 la sută se declară împotrivă.

Principala modalitate de execuţie în SUA este injecţia letală, însă unele state permit condamnaţilor la moarte să aleagă între scaunul electric, camera de gazare, pluntonul de execuţie sau spânzurare. Aceste cinci metode sunt folosite în întreaga lume. Ultimul deţinut executat în Statele Unite prin gazare a fost neamţul Walter LaGrand, în 1999, în Arizona.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite