Kennedy către serviciile secrete, înainte de a fi asasinat: „Nu staţi lângă mine, am nevoie de spaţiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
JFK şi Jacqueline, la nunta lor, în septembrie 1953
JFK şi Jacqueline, la nunta lor, în septembrie 1953

Foştii bodyguarzi ai lui John F. Kennedy, au vorbit, în premieră, despre moartea preşedintelui american, dar şi despre faptul că şeful statului era foarte greu de păzit.

Preşedintele american John F. Kennedy a fost asasinat, în anul 1963, în timp ce parcurgea, într-o coloană oficială, oraşul Dallas. Acum, la 47 de ani de la asasinarea şefului statului, foştii bodyguarzi vorbesc despre cât de dificil era să-l păzeazcă pe acesta.

„Preşedintele Kennedy a luat o decizie pe care ne-a împărtăşit-o politicos: «Începe campania electorală, iar oamenii trebuie să fie alături de mine». Iar noi am înţeles imediat. În plus, ne-a făcut semn să rămânem în partea din spate a maşinii“, a spus agentul Jerry Blaine.

Confesiunile agenţilor încearcă să lămurească un eveniment care probabil a schimbat istoria unei ţări şi care, cu siguranţă, a schimbat viaţa tuturor bodyguarzilor şefilor de stat.

„A fost ca un atac asupra întregii ţări. A fost un lucru care nu trebuia să se întâmple. Noi trebuia să avem grijă să nu aibă loc aşa ceva, dar am dat greş. În această meserie, ori îşi faci treaba cum trebuie, ori nu ţi-o mai faci de loc. Nu există scuze pentru aşa ceva. Poţi spune «Ar fi fost un picnic frumos dacă nu ploua. Dar a plouat». Şi pe noi a plouat. Şi astfel am pierdut un simbol al ţării“, a precizat agentul Toby Chandler.

Împuşcăturile din Dallas i-au luat pe toţi prin surprindere, a precizat un alt agent. Ei nu se aşteptau la aşa ceva, dar nu aveau ce să facă, pentru că preşedintele Kennedy dorea să circule mereu cu maşini decapotabile şi să meargă prin mulţime, pentru a saluta oamenii. „După ce am auzit prima împuşcătură, m-am uitat în toate părţile. Dar nu am văzut nimic şi mi-am spus că poate a explodat ceva. După a treia împuşcătură, am văzut capul preşedintelui explodând la fel ca un pepene. Mi-am dat seama imediat că nu mai poate fi salvat“, a povestit şi agentul Paul Landis, care se afla în maşina din spatele preşedintelui.

Un alt agent prezent la tragicul eveniment a căzut într-o depresie adâncă şi a devenit un alcoolic, revenindu-şi abia în anii '90. Clint Hill se afla în spatele maşinii lui Kennedy în timpul împuşcăturilor, sărind imediat pe bancheta din spate a autoturismului în care se afla preşedintele. El a mers cu şeful statului la spital şi nu a suportat să-l vadă murind pe Kennedy.„Cum puteam să evităm acest atac? Ce s-a întâmplat? Unde am greşit? În acea zi, toate lucrurile au fost în favoarea criminalului. Inclusiv vremea, configuraţia străzilor, totul. Am realizat că, din acest motiv, nu am putut să fac nimic pentru a-l salva pe preşedinte. A fost o mare eliberare pentru mine“, a precizat Hill.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite