Jurnaliştii care vor să însoţească armata americană sunt fişaţi de Pentagon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii care vor să însoţească armata americană sunt fişaţi de Pentagon
Jurnaliştii care vor să însoţească armata americană sunt fişaţi de Pentagon

Armata americană evaluează articolele semnate de jurnalişti, în funcţie de tonul pozitiv sau negativ al acestora şi de posibilitatea de a fi influenţaţi, scrie Stars and Stripes, publicaţie finanţată de Pentagon, dar independentă la nivel editorial.

Armata americană fişează jurnaliştii care vor să însoţească trupele americane în Afghanistan , scrie Stars and Stripes, pentru a decide care jurnalişti sunt critici şi care ar putea fi influenţaţi. Fişele sunt realizate de către  firma de relaţii publice Rendon, cu scopul de determina cum pot fi persuadaţi jurnaliştii.

Conform unei dintre aceste fişe consultate de publicaţia americană, "relatarea despre forţele armatei americane a unui reporter de la una dintre publicaţiile americane eminente este notată ca fiind neutră şi pozitivă , iar articolele negative ale acestuia ar putea fi neutralizate, dacă i se furnizează citate din responsabilii militari". Un alt jurnalist de televiziune ar fi furnizat o relatare "subiectivă", conform fişei sale, dar ar putea fi totuşi persuadat să acopere un aspect pozitiv al unei operaţiuni reuşite.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului,  Bryan Whitman, a dat asigurări că departamentul american de apărare nu recurge la astfel de practici. "Nu facem asta", a spus el răspicat. "Singurul criteriu de judecare utilizat de Pentagon este exactitudinea. Dacă este un articol bun şi informaţiile sunt exacte, dacă sunt prost redactate sau dacă sunt false", a explicat acesta, la apariţia primului articol despre fişele jurnaliştilor.

Informaţiile dezvăluite de Stars and Stripes survin în contextul în care Washington-ul este îngrijorat de agravarea nepopularităţii războiului din Afghanistan. Conform unui sondaj, 51% dintre americani estimează că acest conflict nu merită să fie purtat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite