Invazie de ploşniţe mutante la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezistenţi la insecticidele cunoscute, minuscului "vampiri" au infestat mai multe hoteluri de cinci stele, bănci, redacţia revistei "Elle" şi au provocat închiderea a două buticuri de lux, Nike şi Victoria Secret.

Până nu demult, ploşniţa era asociată mizerie şi sărăciei. Acum, insecta a "urcat" treptele sociale, ajungând în apartamentele de lux de pe Park Avenue, în teatrele de pe Broadway şi hoteluri de cinci stele. Invazia a luat proporţii îngrijorătoare la New York, unde numărul plângerilor a crecut cu 67 % în doi ani.

O anchetă din 2009 arăta că un newyorkez din 15 avea ploşniţe acasă. Mai multe şcoli, zeci de hoteluri, tribunalul din Brooklyn, redacţia publicaţiei "Elle", magazine ale lanţului de articole sportive Abercrombie & Fitch şi două buticuri Victoria Secret şi Nike.

Poreclite nu întâmplător "insecte vampir", ploşniţele ies din ascunzişuri doar noaptea şi se hrănesc cu sângele victimelor, provocând mâncărimi şi iritarea pielii. Femela poate depune până la 500 de ouă şi poate supravieţui un an fără hrană.

Vestea bună e că nu transmit maladii, precum ţânţarii sau puricii. Invazia a declanşat o veritabilă panică în metropola americană. "Oamenii se feresc, nu se mai îmbrăţişează, evită cinematografele, nu se mai duc şi nu mai primesc vizite, e ca şi cum am avea o epidemie de lepră", scrie "New York Times".

Câinii la vânătoare de ploşniţe

Departamentul pentru Sănătate din New York a fost, de asemenea, infestat, la fel ca şi unle clădinri guvernamentale din Washington. Americanii încep să dea vina pe guvern pentru lipsa de reacţie. În replică, guvernanţii spun că ploşniţele dispăruseră din SUA de 40 de ani. Specia a reapărut însă, iar de această dată e rezistentă la insecticidele cunoscute.

Deocamdată, depistarea ploşniţelor se face cu ajutorul câinilor de vânătoare. Hotelul Chancelor din New York a tocmit un astfel de vânător care e condus din cameră în cameră, pentru a mirosi mobile, covoarele şi saltelele. Pentru fiecare ploşniţă depistată, stăpânul primeşte 10 dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite