În câteva luni americanii vor definitiva bomba antibuncăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În câteva luni americanii vor definitiva bomba antibuncăr
În câteva luni americanii vor definitiva bomba antibuncăr

Pentagonul a anunţat că imensa bombă antibuncăr fabricată de Statele Unite va fi gata în câteva luni, pe fondul tensiunilor din jurul programului nuclear iranian, relatează AFP.

Bomba cu greutatea de aproape 13 tone, numită Massive Ordnance Penetrator (MOP), vizează distrugerea buncărelor aflate la mare adâncime, cum sunt cele pe care Coreea de Nord şi Iranul le folosesc pentru a-şi proteja experimentele nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, a declarat ieri că bomba este "în curs de fabricare şi ar putea fi desfăşurată lunile următoare".

În august, Pentagonul a anunţat că doreşte să accelereze fabricarea acestei bombe şi a cerut Congresului deblocarea de fonduri pentru ca proiectul să se încheie până în iulie 2010. Congresul a aprobat finanţarea, iar Pentagonul a anunţat că a acordat companiei McDonnell Douglas un contract de 51,9 milioane de dolari, pentru ca bomba să poată fi transportată de avioanele B-2.

Bomba, care conţine aproximativ 2,4 tone de explozibil, are drept scop "distrugerea instalaţiilor consolidate folosite de statele ostile pentru a-şi proteja armele de distrugere în masă", a explicat Morrell, care nu a răspuns direct la întrebarea dacă fabricarea acestei bombe reprezintă un răspuns la programul nuclear iranian.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite