Illinois a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera şi Senatul din Illinois au votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, iar noul guvernator democrat al statului, Pat Quinn, urmează să promulge legea.

Senatul a votat cu 32 de voturi la 25 în favoarea abolirii, la fel ca şi Camera Reprezentanţilor, care a aprobat o decizie în acelaşi sens săptămâna trecută, relatează Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Biroul lui Pat Quinn a anunţat că va examina cu atenţie textul de lege înainte de a-l promulga.

Parlamentul din Illinois a arătat cu curaj direcţia cea bună luând această măsură tardivă, a apreciat într-un comunicat Larry Cox, director al Amnesty International SUA.

Acesta a reamintit că 20 de persoane au fost disculpate şi puse în libertate în timp ce se aflau pe 'Culoarul morţii' în ultimii 30 de ani.

Acest vot ilustrează creşterea îngrijorării privind pedeapsa cu moartea şi voinţa generală de a o înlocui prin alte tipuri de pedeapsă, a declarat Richard Dieter, director al Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea.

Problemele legate de pedeapsa capitală nu sunt specifice doar statului Illinois. Frustrarea pe care o provoacă şi costul aplicării ei au dus la o diminuare generală a acestei practici, a adăugat el.

Pe 'Culoarul morţii' în Illinois se află, în prezent,15 condamnaţi.

În 2010, în SUA a fost executate 46 de persoane, printre care şi o femeie.

În 2003, la finalul a trei ani de moratoriu privind execuţiile, guvernatorul republican George Ryan a comutat toate pedepsele cu moartea, după descoperirea unei serii de erori judiciare. În Illinois nu a fost executat niciun condamnat din 1999, iar în cei zece ani precedenţi au fost executaţi 12.

Aplicarea pedepsei cu moartea a costat statul Illinois 100 de milioane de dolari din 2003.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite