Oscar Arias a venit cu soluţii pentru criza din Honduras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oscar Arias a venit cu soluţii pentru criza din Honduras
Oscar Arias a venit cu soluţii pentru criza din Honduras

Preşedintele costarican Oscar Arias a propus sâmbătă revenirea la putere a preşedintele destituit al Hondurasului, Manuel Zelaya. În schimb, acesta ar trebui să accepte o serie de condiţii, printre care amnistia generală.

Citiţi şi:
Aviaţia civilă din Honduras nu îi permite lui Zelaya să aterizeze
VIDEO Un mort şi 60 de răniţi în confruntările din Honduras
VIDEO Honduras: Proteste în urma puciului militar
Ultimatum internaţional pentru conducerea provizorie a Hondurasului
Honduras: ONU cere revenirea preşedintelui Zelaya în postul său
UE îşi retrage ambasadorii din Honduras


Mediator în criza Hondurasului, Arias a zis că Zelaya ar conduce un "guvern de unitate şi de reconciliere naţională, compus din reprezentanţi ai principalelor partide politice", iar amnistia generală ar fi aplicată "tuturor delictelor politice comise cu ocazia acestui conflict, înainte şi după 28 iunie".

În acest context, Manuel Zelaya şi guvernul său trebuie să "renunţe expres" la proiectul lor de a consulta populaţia prin urne asupra proiectului de reformă a Constituţiei, care ar putea autoriza un mandat prezidenţial suplimentar.

Arias, care a primit premiu Nobel pentru Pace în 1987 pentru acţiunea sa contra conflictelor civile în America Centrală, s-a întâlnit de mai multe ori cu delegaţiile lui Zelaya şi cea a lui Micheletti.

Arias mai propune devansarea alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 29 noiembrie şi încredinţarea comandamentului armatei Tribunalului suprem electoral "cu o lună înaintea scrutinului".

O comisie internaţională - în care Organizaţia Statelor Americane (OSA) "va supraveghea respectarea acestor acorduri şi va superviza revenirea la ordinea constituţională", mai prevede Arias.

Susţinătorii preşedintelui destituit Manuel Zelaya au continuat sâmbătă să ţină noile autorităţi de la Tegucigalpa sub presiune, manifestând în capitala ţării şi blocând din nou principalele căi de acces spre aceasta şi alte drumuri prin ţară. Scurte incidente au opus partizanii celor două tabere în nordul ţării.

Manuel Zelaya a fost destituit, arestat şi expulzat în pijamale la 28 iunie, ziua în care programase o consultare populară pe care pentru reformarea Constituţiei astfel încât să poată candida pentru un al doilea mandat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite