Barack Obama ar fi "onorat" să viziteze Hiroshima şi Nagasaki

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama ar fi "onorat" să viziteze Hiroshima şi Nagasaki
Barack Obama ar fi "onorat" să viziteze Hiroshima şi Nagasaki

Preşedintele american Barack Obama vrea să vizitete în timpul mandatului său cele două oraşe japoneze distruse de bombe atomice în 1945, Hiroshima şi Nagasaki, fapt care nu a mai fost făcut niciodată de un preşedinte în exerciţiu.

În cadrul unui interviu difuzat marţi de televiziunea publică NHK, Barack Obama a declarat că "din nefericire" nu va avea posibilitatea de a se deplasa în cele două oraşe în timpul scurtei sale vizite din Japonia de vineri şi sâmbătă.

"Amintirea Hiroshimei şi a lui Nagasaki este ancorată în memoria lumii şi voi fi onorat să am ocazia de a vizita aceste oraşe în timpul preşedinţiei mele", a spus el.

Potrivit mass-media, preşedintele american ar putea efectua aceste vizite cu prilejul summitului Cooperării economice Asia-Pacific (APEC), care se va desfăşura la sfârşitul anului viitor la Yokohama.

Armata americană a folosit pentru prima dată în istorie bomba atomică la Hiroshima la 6 august 1945, iar trei zile mai târziu a lansat o a doua, deasupra oraşului Nagasaki. Japonia şi-a anunţat capitularea la 15 august. În total, 140.000 de persoane au murit la Hiroshima şi 75.000 la Nagasaki.

SUA nu au prezentat niciodată scuze oficiale pentru victimele nevinovate înregistrate în urma utilizării bombei atomice şi niciun preşedinte american în exerciţiu nu s-a deplasat vreodată în aceste oraşe. Jimmy Carter a vizitat Hiroshima, însă după ce a plecat de la Casa Albă.

Potrivit unui recent sondaj, şase americani din zece continuă să creadă că SUA au avut dreptate să folosească bomba atomică în Japonia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite