Hillary Clinton a cerut Egiptului "să nu se răzgândească în privinţa democraţiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hillary Clinton, şefa diplomaţiei americane
Hillary Clinton, şefa diplomaţiei americane

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a lansat, joi, un apel către Egipt pentru ca această ţară "să nu se răzgândească în privinţa democraţiei", după decizia Înaltei Curţi Constituţionale de a considera Parlamentul majoritar islamist drept "anticonstituţional", relatează AFP.

"Nu se poate să se întoarcă înapoi de la ceea ce reprezintă tranziţia democratică cerută de poporul egiptean", a declarat Hillary Clinton, în timpul unei conferinţe de presă purtată împreună cu secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Victoria Nuland a declarat că Statele Unite analizează decizia Înaltei Curţi Constituţionale, dar că speră ca poporul egiptean să "obţină lucrurile pentru care a luptat" în timpul revoltei care a dus la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere, în 2011.

Nuland a mai declarat că Washingtonul speră pentru egipteni "un sistem de guvernare liber, corect, democratic şi transparent, guvernare care să reprezinte dorinţa poporului, un Parlament şi un preşedinte ales în această manieră".

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea privind riscul de o întoarcere în trecut a Egiptului, după introducerea unei legi de urgenţă, care a fost în vigoare timp de 30 de ani, care prevede dispoziţii acordate poliţiştilor şi instituţiilor judiciare în afara de dreptul comun, în special recurgerea la Tribunale de excepţie şi restricţii aduse libertăţilor publice.

"Suntem de asemenea îngrijoraţi de reintroducerea anumitor responsabilităţi, care par să confere autorităţilor puteri mari de a reţine persoane în timpul acestei perioade din preajma alegerilor", a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Mediafax.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite