VIDEO Hillary Clinton: SUA nu au de gând să intervină militar în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american Hillary Clinton
Secretarul american Hillary Clinton

Statele Unite nu intenţionează să lanseze o operaţiune militară în Siria, în ciuda confruntărilor violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, a asigurat secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

Întrebată dacă Statele Unite au intenţia să lanseze în Siria o operaţiune militară similară celei aflate în curs în Libia, Hillary Clinton a răspuns că nu.

Nu, fiecare dintre aceste situaţii este unică, a spus ea.

Hillary Clinton a anunţat că dacă o coaliţie internaţională, cu aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, condamnă în mod "universal" violenţele din Siria, o intervenţie militară poate fi luată în calcul.

Dar acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu ştim exact ce se va întâmpla, ce va declanşa, a adăugat ea, subliniind diferenţele între situaţiile din Siria şi din Libia.

Ea a apreciat că situaţia din această ţară nu are nimic a face cu cea din Libia, unde era necesar să se intervină, în opinia sa.

Ceea ce s-a întâmplat în aceste ultime săptămâni în Siria este foarte îngrijorător, iar utilizarea forţei de către forţele siriene a depăşit nivelul pe care şi l-ar fi dorit Statele Unite.

Dar există o diferenţă între a face apel la aviaţie pentru a mitralia şi bombarda, fără nicio distincţie, propriile oraşe, şi a face apel la acţiuni de poliţie, a argumentat ea.

Sâmbătă, în Siria, au avut loc confruntări extrem de violente. Au fost ucise 12 persoane, între care membri ai forţelor de securitate, civili şi doi insurgenţi.

New York Times a anunţat duminică că Statele Unite au lansat contacte, în mod discret, cu preşedintele Bashar al-Assad, cu scopul de a exercita presiuni asupra acestuia, pentru a pune capăt violenţelor contra populaţiei.

Noul ambasador american la Damasc, Robert Ford, i-a cerut liderului sirian să dea dovadă de mai multă reţinere.

În Siria există, acum, un lider diferit. Numeroşii membri ai Congresului care au vizitat Siria în ultimele luni au anunţat că, în opinia lor, este un reformator, a completat Clinton.

Autorităţile siriene au hotărât duminică să abroge legea care a instituit starea de urgenţă, în urmă cu aproape 50 de ani, care restrânge libertăţile publice, iar preşedintele Bashar al-Assad urma să se adreseze "foarte curând" populaţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite