VIDEO Henry Kissinger, internat în spital în Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Henry Kissinger
Henry Kissinger

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a fost astăzi internat într-un spital din Seul pentru "probleme minore la stomac", relatează agenţia de stat Yonhap, citată de CNN.

Kissinger, în vârstă de 86 de ani, a ajuns miercuri, în capitala Coreei de Sud, pentru a participa la un forum destinat securităţii, iar ieri s-a întâlnit cu preşedintele Lee Myung-bak.

Fostul Secretar de Stat este în afara oricărui pericol şi se recuperează, a afirmat Choi Kingdegar, purtătorul de cuvânt al spitalului, citat de Business Week. Reziltatele examinării medicale nu au fost făcute încă cunoscute.

Născut în 1923, în Germania, Henry Alfred Kissinger a fost secretar de stat al administraţiei americane în timpul lui Richard Nixon şi al lui Gerald Ford, jucând un rol cheie în diplomaţia mondială între 1969 şi 1977. A primit premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa decisivă la încetarea devastatorului conflict din Vietnam, în 1973, împreună cu vietnamezul Lê Ðức Thọ.

În timpul mandatelor lui Richard Nixon, Henry Kissinger i-a servit acestuia în calitate de Consilier pe Probleme de Securitate Naţională între 1969-1973 şi mai târziu, ca Secretar de Stat (echivalentul Ministrului de Externe în Guvernul României) între 1973-1974. Kissinger rămâne la Casa Alba şi pe timpul administraţiei lui Gerald Ford, păstrând funcţia de Secretar de Stat între 1974-1977.

Kissinger a propus şi promovat politica de "destindere" cu Uniunea Sovietică şi a negociaat tratatele de limitare a înarmării strategice (SALT I) şi cel al Rachetelor Anti-Balistice.

Secretarul de Stat a fost şi cel care a pregătit întâlnirea istorică din 1972 între China şi Statele Unite ale Americii, care a marcat normalizarea relaţiilor celor două state.

În 1973, Kissinger a negociat sfârşitul Războiului de Yom Kippur, început prin invazia peninsulei Sinai de către Egipt şi a platoului Golan de către Siria.

Secretarul de Stat a fost criticat că ar fi fost implicat în debarcarea preşedintelui ales al Republicii Chile, Salvator Allende, 11 septembrie 1973, şi susţinerea lui Augusto Pinochet ca înlocuitor al acestuia, lucruri orchestrate de CIA.

În ciuda acuzaţiilor că ar fi făcut aranjamente secrete cu ţările străine, Kissinger a fost, aproape întotdeauna, o personalitate populară.

Kissinger a părăsit Casa Alba în 1976, odată cu alegerea lui Jimmy Carter ca preşedinte. A continuat să joace roluri minore în administraţiile Reagan şi prima adminstraţie Bush.

În 2002, preşedintele George W. Bush îl delegă pe Kissinger în conducerea unei comisii de investigare a evenimentelor din 11 Septembrie 2001, ceea ce a generat un val de critici, alimentate de preferinţa lui Kissinger de a oferi publicului "doar atât cât are nevoie să cunoască".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite