Haiti: doar în capitală s-au găsit 150.000 de cadavre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat că este nevoie de 100.000 de corturi suplimentare pentru a adăposti 500.000 de sinistraţi, în urma cutremurului produs acum 12 zile şi care a devastat statul Haiti. Doar în capitală s-au găsit peste 150.000 de cadavre.

Bilanţul confirmat al persoanelor decedate în urma seismului devastator din Haiti a ajuns la 150.000 numai în zona metropolitană Port-au-Prince, multe alte mii de cadavre fiind probabil încă prinse sub dărâmături în alte localităţi din ţară, a anunţat duminică ministrul haitian al comunicaţiilor, Marie-Laurence Jocelyn Lassegue.

Cifrele furnizate de ministru se bazează pe numărătoarea cadavrelor din capitală şi din zonele învecinate efectuată de compania care le-a adunat şi le-a îngropat într-o imensă groapă comună la nord de Port-au-Prince.

Nu sunt incluse şi alte oraşe afectate precum Jacmel, unde se presupune că sunt mii de morţi, şi nici cadavrele îngropate de rudele rămase în viaţă. Astfel că, potrivit estimărilor guvernului haitian, bilanţul morţilor s-ar putea ridica la 200.000.

'Nimeni nu ştie câte alte cadavre sunt îngropate sub dărâmături - 200.000, 300.000? Cine ştie care este bilanţul total?', a mai spus Lassegue.

Deşi chiar şi după 11 zile de la cutremur a fost încă recuperată o persoană în viaţă, autorităţile au sistat duminică operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori, concentrându-se de acum pe îngrijirea miilor de sinistraţi care locuiesc în tabere improvizate, în condiţii mizere

 Corturi insuficiente şi critici cu privire la modul de împărţire a ajutoarelor

OIM, care coordonează distribuţia de ajutoare non-alimentare în Haiti, a anunţat că dispune deja la Port-au-Prince de 10.000 de corturi ce pot adăposti fiecare câte o familie, însă mai are nevoie de încă cel puţin 100.000 de corturi pentru cei 500.000 de sinistraţi rămaşi în continuare fără adăpost.

Majoritatea persoanelor care au rămas fără case în urma cutremurului de la 12 ianuarie urmează să fie adăpostite provizoriu în tabere de corturi în jurul capitalei Port-au-Prince, pe perioada reconstrucţiei infrastructurii şi a clădirilor distruse

Pe de altă parte, şeful serviciului de protecţie civilă din Italia, Guido Bertolaso, aflat în Haiti pentru a coordona ajutorul umanitar oferit de statul italian, a criticat duminică absenţa coordonării în felul în care ajutoarele internaţionale ajung la sinistraţii haitieni, informează AFP.

"Am descoperit la faţa locului o situaţie gravă, care ar fi putut fi gestionată mai bine. Sper că este ultima oară când lucrurile funcţionează în acest fel'", a declarat Guido Bertolaso de la Port-au-Prince, pentru televiziunea publică Rai3.

Guido Bertolaso, care a coordonat cu o eficienţă extraordinară distribuirea ajutoarelor în Italia pentru victimele cutremurului din Aquila, de la 6 aprilie 2009, a sosit vineri în Haiti unde s-a întâlnit cu oficiali locali şi cu reprezentanţi ai misiunii de ajutor americane şi ai ONU.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite