VIDEO Goldman Sachs, comparată cu un cazinou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii americani i-au luat la rost, în cursul audierilor de marţi seară, pe şefii băncii de investiţii Goldman Sachs, descrişi de presă ca părând "intimidaţi" în faţa furiei congresmenilor.

"În Las Vegas, oamenii ştiu că şansele de câştig sunt mici, dar totuşi pariază. Pe Wall Street, şansele sunt manipulate în timpul jocului. Voi sunteţi casa de pariuri", s-a răstit la executivi senatorul republican John Ensign. "Aveţi mai puţin control asupra situaţiei decât şeful unui cazinou din Las Vegas", a continuat el.

Documentele date publicităţii la audiere arată că firma avea o strategie privind propriile investiţii ce miza chiar pe insuccesul investiţiilor clienţilor săi.

„Au vândut instrumente financiare în care au pus o mulţime de ipoteci neperformante şi pe care le descriau în culori pastelate. Apoi au investit pentru a face profit din pierderile clienţilor care au cumpărat acele instrumente", a explicat presei senatorul democrat de Michigan Carl Levin. Printre cei şapte puşi la zid s-au numărat directorul executiv, Lloyd Blankfein, şi vicepreşedintele din Londra al firmei, Fabrice Tourre.

Ultimul se autointitula "fabulosul Fab" într-un e-mail intern din ianuarie 2007, care i-a scandalizat pe anchetatori şi în care demonstra că nu înţelege prea bine implicaţiile propriilor tranzacţii.

Spirite încinse

Protestatari în uniforme de puşcăriaşi au cerut arestarea şefilor băncii. Furia publică s-au tradus prin repetarea de peste 10 ori de către senatorul Levin a cuvintelor vulgare conţinute într-un e-mail intern al Goldman Sachs.

Administraţia Obama a dat în judecată Goldman Sachs, acuzând-o de fraudă, după ce o amplă investigaţie a concluzionat că firma a contribuit la crearea balonului imobiliar care a generat colapsul pieţei şi criza financiară. Lloyd Blankfein a spus că înţelege „furia Americii", dar că firma pe care o conduce primeşte un tratament prea dur numai pentru că, spre deosebire de altele, a fost profitabilă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite