Philip Crowley: Vrem să ajutăm Georgia în privinţa capacităţii de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philip Crowley: Vrem să ajutăm Georgia în privinţa capacităţii de apărare
Philip Crowley: Vrem să ajutăm Georgia în privinţa capacităţii de apărare

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Philip Crowley, a declarat că Statele Unite nu exclud posibilitatea reînarmării Georgiei.

Citiţi şi:

  • Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut vineri Statelor Unite echipamente antiaeriene şi antitanc pe care le consideră necesare pentru a apăra Georgia de un eventual atac rus.
  • Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat miercuri în Georgia că teritoriul separatist Osetia de Sud, motivul războiul ruso-georgian din 2008, aparţine georgienilor


Întrebat despre cererile lui Saakaşvili pentru un ajutor militar american,  Crowley a zis că "Georgia a ales calea aderării la NATO, pe care Statele Unite o susţin".

"Este clar că una dintre condiţiile fundamentale pentru aderarea la NATO este să ai echipamentele militare care să corespundă criteriilor NATO şi care să consolideze capacităţile militare ale Alianţei", a adăugat el, citat de AFP.

"Cred că vicepremierul Joe Biden a vrut să sublinieze nu numai importanţa relaţiilor noastre cu Georgia, ci şi voinţa noastră de a ajuta Georgia în ceea ce priveşte capacitatea de apărare şi promisiunea că vom continua să cooperăm strâns cu Guvernul georgian în viitor", a continuat Crowley.

Întrebat dacă acest lucru nu va afecta relaţiile cu Rusia, purtătorul de cuvânt a zis că  "am explicat clar Rusiei că, în final, astfel de decizii le revin georgienilor", a spus el şi "sunt sigur că vom mai avea discuţii cu Rusia pe acest subiect"

  • Georgia şi Statele Unite au semnat în luna ianuarie un acord de parteneriat strategic, ce prevede să ajute Georgia să îmbunătăţească pregătirea şi echiparea forţelor sale armate, pentru a se pregăti pentru o eventuală aderare la NATO. Acest acord a fost semnat de fostul secretar de stat american Condoleeza Rice.
  • Rusia a reacţionat la vizita lui Biden la Tbilisi, declarând că va lua măsuri concrete faţă de reînarmarea Georgiei
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite