America, opt ani mai târziu - Fotogalerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
America, opt ani  mai târziu - Fotogalerie
America, opt ani mai târziu - Fotogalerie

Administraţia Obama vine cu o nouă strategie privind lupta împotriva terorismului. Deşi au născut controverse, măsurile legislative ale Administraţiei Bush, „Patriot Act“ şi „Homeland Security Act“, şi-au atins scopul, asigurând protecţie SUA. CLICK aici pentru FOTOGALERIE!

Întreaga lume civilizată va păstra astăzi un minut  de reculegere, în memoria victimelor atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, eveniment care, în opinia analiştilor de politică internaţională, a deschis o nouă epocă în istoria umanităţii.

Citiţi şi:


Momente comemorative vor avea loc în fiecare localitate din Statele Unite, însă ochii întregii lumi vor fi aţintiţi către Ground Zero, locul în care în urmă cu opt ani s-au prăbuşit turnurile gemene.

Ritualul de la New York care va fi acelaşi ca în fiecare an şi va cuprinde citirea numelor celor 2.752 de persoane ce au murit în acest loc, în urmă cu opt ani. Spre deosebire de anii trecuţi, numele victimelor vor fi citite de rude şi de voluntarii care au participat atunci la salvarea celor blocaţi în turnuri.

Se vor păstra trei momente de reculegere distincte. Primul va avea loc la ora la care primul avion a lovit turnul nordic, al doilea în momentul în care cel de-al doilea avion a lovit turnul sudic, iar al treilea moment va avea loc la ora la care turnurile au început să se prăbuşească.

„Ziua voluntarilor“

Edilii oraşului se află de mai mulţi ani sub presiunea opiniei publice deoarece locul în care tronau cele două turnuri gemene continuă să fie şi astăzi un şantier. Primarul invocă dificultăţile economice şi costurile mari pentru reconstrucţie. Aici este prevăzut să se ridice cinci turnuri gemene, un memorial şi un terminal de cale ferată.

Administraţia Obama este acuzată că a schimbat în acest an sensul comemorărilor. Preşedintele a decis ca de 11 septembrie, în fiecare an, să se serbeze „National Day of Service and Remembrance“. Practic, administraţia pune accentul pe cei care au participat la salvarea celor blocaţi în turnurile gemene precum pompierii sau poliţiştii şi nu pe victimele terorismului.

Democraţii încearcă astfel să aducă un elogiu ideii de comunitate şi de grup. Presa de centru-dreapta scrie că astfel se pierde din vedere semnificaţia. Conservatorii consideră că accentul trebuie pus pe victimele atentatelor şi pe terorism.

Fără încrâncenare

image

Americanii sunt nemulţumiţi că „Ground Zero“ continuă să fie doar un imens şantier Foto: Reuters



Dacă în timpul preşedinţiei lui Bush, cu câteva zile înainte de apropierea comemorării atentatelor de la 11 septembrie, începea procesul unor acuzaţi de terorism, acum politica de combatere a terorismului a Statelor Unite pune accent mai mult pe respectarea valorilor decât pe folosirea forţei.

Simbolurile controversate ale fostei administraţii - folosirea metodelor dure de interogare, penitenciarul de la Guantanamo şi închisorile secrete ale CIA - sunt pe cale să fie interzise. Conceptul de „război împotriva terorismului“ este contestat de la începutul lui august de John Brennan, principalul consilier antiterorism al Casei Albe.

„Spre deosebire de administraţia precedentă, abordarea lui Obama este globală şi acordă mai multă importanţă suferinţelor care riscă să declanşeze reacţii de violenţă“, explică Steven Simon, expert la Center for Foreign Relations.

„Preşedintele Obama face un calcul bun: atunci când o democraţie încalcă principiile fundamentale de imparţialitate în lupta împotriva terorismului, acest lucru este în favoarea teroriştilor, alimentând propaganda acestora“, subliniază David Cole, profesor de Drept la Universitatea Georgetown.

Deschidere spre lumea musulmană

Deschiderea faţă de ţările musulmane şi refacerea imaginii SUA în lume fac parte, printre altele, din strategia noului preşedinte american. „Obama beneficiază de o mai mare credibilitate comparativ cu predecesorul său“, subliniază Simon. În paralel cu deschiderea faţă de lumea musulmană, noul preşedinte american încearcă să rezolve şi conflictul israeliano-palestinian, de care se foloseşte în scop propagandistic organizaţia teroristă Al-Qaida.

„Calea victoriei este izolarea reţelei conduse de Bin Laden de potenţialii săi susţinători, iar SUA trebuie să acţioneze într-o manieră legitimă şi justă“, adaugă David Cole. Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a criticat dur noua abordare, acuzând Administraţia Obama că pune în pericol securitatea SUA. „Persoanele supuse tehnicilor dure de interogare au oferit majoritatea informaţiilor de care dispunem despre reţeaua Al-Qaida“, afirma Cheney în august.

Nu a fost lăsată garda jos

image

184 de civili au fost ucişi la Pentagon, 54 dintre aceştia aflându-se în avionul care a lovit clădirea 


În ultimii opt ani au existat zeci de încercări de atentate pe pământ american, marea majoritate a acestora fiind pregătite de terorişti islamişti. Statele Unite au reuşit însă să evite un nou 11 septembrie în primul rând prin adoptarea unui pachet legislativ antiterorist, controversat însă în mediile liberale.

Cele mai importante pachete legislative au fost „PATRIOT ACT“ şi „Homeland Security Act“. Aceste legi au permis o cooperare mai bună între agenţiile interguvernamentale şi cele statale şi crearea unui Departament al Securităţii Naţionale. Criticii legislaţiei acuză că aceasta afectează dreptul la intimitate al americanilor.

La prima vedere s-ar crede că noua administraţiei americană a relaxat măsurile de securitate, dar este doar o iluzie. Controversatele legi antiteroriste adoptate pe vremea lui Bush sunt încă în vigoare. Mai mult,  senatorii americani au depus marţi un proiect de lege privind consolidarea măsurilor de securitate împotriva bioterorismului.

„Nu putem să lăsăm garda jos în faţa ameninţării constante a teroriştilor care vor să ne lovească“, a declarat senatorul Joe Lieberman, preşedintele comisiei pentru Securitate Internă. Proiectul de lege vine drept răspuns la raportul alarmant, publicat în decembrie 2008, care stabilea că riscul comiterii unor atentate teroriste cu ajutorul armelor nucleare sau biologice era în creştere, în special în SUA.

image

11 septembrie a schimbat modulîn care ne uităm la restul lumii.

image


Mark Gittenstein
ambasadorul SUA
la Bucureşti

Omagiul Congresului

Membrii Congresului american au adus, ieri, un omagiu pasagerilor zborului 93 al companiei United Airlines, care au „salvat nenumărate vieţi“ şi „poate au salvat Capitoliul de la distrugere“, în timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Bin Laden, la pândă

image

La opt ani de la atentatele din 11 septembrie, Al-Qaida rămâne un inamic, capabil să lovească, asigură oficialii americani. Reţeaua extremistă este în continuare capabilă să atace în SUA, a declarat şeful Statului Major american, Michael Mullen. Iar liderul Al-Qaida, Bin Laden continuă să fie în libertate şi să trimită mesaje de continuare a luptei împotriva Occidentului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite