Finalizarea celei de-a treia ieşiri în spaţiu, scurtată de astronauţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finalizarea celei de-a treia ieşiri în spaţiu, scurtată de astronauţi
Finalizarea celei de-a treia ieşiri în spaţiu, scurtată de astronauţi

Cea de a treia din cele cinci ieşiri orbitale ale misiunii Endeavour s-a încheiat miercuri mai devreme decât fusese prevăzut din cauza unei creşteri excesive a conţinutului de dioxid de carbon în echipamentul unuia dintre cei doi astronauţi, a indicat NASA.

Ieşirea în spaţiu, care s-a terminat la 20:31, a durat cinci ore şi 59 de minute, adică cu o jumătate de oră mai puţin decât fusese prevăzut, a precizat un comentator oficial al televiziunii NASA.

Problema apărută a fost la sistemul de absorbţie a CO2 /un recipient conţinând hidroxid de lithiu/ în scafandrul lui Chris Cassidy, responsabilii misiunii decizând să pună capăt ieşirii înainte de termen. Dar NASA a subliniat că astronautul nu s-a aflat în pericol iminent. El a avut timp să-şi aranjeze instrumentele de lucru înainte să revină în Staţia Spaţială Internaţională (ISS) împreună cu colegul său, Dave Wolf.

Astronauţii au avut timp să-şi îndeplinească misiunea de a înlocui două din cele patru baterii ai unei structuri în care este integrată prima din cele patru antene solare ale aripii duble a ISS. Ei urmează să-şi termine lucrul şi să le înlocuiască şi pe celelalte două vineri sau luni, în cadrul celei de-a patra şi a cincea ieşiri orbitale prevăzute, scrie Agerpres.

Aceste baterii au o durată de viaţă de şase ani şi jumătate, putând să se încarce şi să se descarce de peste 38.000 de ori.

Naveta Endeavour este aşteptată în Florida în 31 iulie. Următoarea lansare a unei navete, Discovery, este prevăzută pentru 18 august, la 4:25.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite