Fenomen incredibil în SUA: Fluviul Mississippi a început să curgă invers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uraganul Isaac
Uraganul Isaac

Apele fluviului Mississippi au fost împinse împotriva cursului lor natural timp de aproape 24 de ore de către uraganul Isaac, pe o distanță de peste 200 de kilometri, a anunțat, joi, Institutul american de geofizica USGS.

Cel mai lung fluviu din America de Nord a curs, marți, în amonte, cu o viteza de 5.150 de metri cubi pe secundă, la nivelul Belle Chasse (Louisiana, sud), o localitate de la gura de vărsare a fluviului, scrie Mediafax.

Avansarea uraganului Isaac către interiorul uscatului a antrenat o crestere a nivelului apelor pe o porțiune de peste 200 de kilometri, atingând localitatea Baton Rouge, unde nivelul fluviului a urcat la aproape 2,5 metri deasupra nivelului normal. La New Orleans, cea mai apropiată localitate de Golful Mexic, nivelul apelor a atins trei metri.

Cu o lungime de 3.734 de kilometri, Mississippi are un debit mediu de 3.540 de metri cubi pe secundă.

"Chiar dacă acest lucru se întâmplă rar, uraganele pot inversa cursul fluviilor", precizeaza USGS, care supraveghează în permanență fluviul Mississippi.

"Din cauza unor rafale de vânt extrem de puternice și unor valuri enorme cauzate de aceste rafale de vânt, cursurile de apă cu debit mediu sau slab sunt împinse să se deplaseze în sens invers, până când debitul normal sau profilul terenului oprește afluxul", subliniază USGS.

Uraganul Katrina, în august 2005, a produs același fenomen, provocând o creștere a nivelului fluviului Mississippi de aproape patru metri.

Meteorologii apreciază că Isaac, retrogradat, miercuri, la statutul de furtună tropicală, va continua să avanseze către nord, rămânând la vest de Mississippi, aducând ploi binevenite în regiuni agricole afectate de secetă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite