FOTO Măsuri exagerate sau doar precauţie? Americanii fac curăţenie în urma celui mai scump uragan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi americanii se aşteptau ca uraganul Irene să facă ravagii în calea sa, acesta a scăzut în intensitate chiar înainte de a lovi New York-ul. În urmă au rămas totuşi străzi inundate, copaci smulşi din rădăcini, linii ferate blocate şi pierderi de 45 miliarde de dolari.

Uraganul Irene, care a lovit uscatul cu forţa unui uragan de categoria 1, a scăzut duminică în intensitate până la cea a unei furtuni tropicale, cu puţin timp înainte de a atinge New York-ul. Totuşi, în drumul său a lăsat fără curent electric aproape 4 milioane de oameni.



Profesorul Peter Morici de la Universitatea din Maryland a estimat pierderile de pe Coasta de Est la 45 miliarde de dolari, incluzând daunele materiale şi cele produse de două zile de inactivitate economică.

Acesta crede că daunele totale le depăşesc pe cele în urma uraganului Katrina din 2005.



Pentru comercianţi, pierderile vor fi "catastrofale", după cum a declarat C. Britt Beemer, membru al Grupului de cercetare din America, deoarece acest weekend ar fi crescut cu 10% vânzările la rechizite.

Mai mult de atât, piaţa bunurilor de larg consum va avea de suferit din cauza faptului că americanii şi-au cheltuit banii pe materiale cu care şi-au protejat casele şi pe provizii de alimente şi apă potabilă. 



Într-o mişcare fără precedent, primarul Bloomberg a ordonat evacuarea obligatorie a sute de mii de New York-ezi, inclusiv a pacienţilor din cinci spitale cu risc crescut.

Bloomberg a insistat că a luat decizia corectă când a impus măsuri extreme pentru a-i proteja pe locuitorii New York-ului, chiar dacă unele au părut exagerate.

image
image
image



"Nu ştiu dacă datorită deciziilor noastre nimeni nu a murit sau poate a fost doar noroc; concluzia este că aş lua aceleaşi decizii din nou, fără ezitare. Nimănui nu îi place să blocheze economia oraşului, nimeni nu îi place creeze inconveniente, dar vieţile omeneşti sunt mult mai importante", a spus primarul.

image

FOTO: DAILY MAIL

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite