FBI: Edward Kennedy a primit toată viaţa ameninţări cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Kennedy a murit anul trecut de cancer la creier. Avea 77 de ani şi o lungă carieră politică. Chiar dacă activitatea sa politică a fost umbrită de accidentul de maşină de la Chappaquiddick în care a fost implicat, senatorul Massachusetts a făcut obiectul a zeci de ameninţări cu moartea înainte şi după asasinarea fraţilor săi. Dezvăluirile au fost făcute aseară de FBI.

La cinci ani de la data la care Jack Kennedy a fost împuşcat în Dallas şi imediat după ce Robert Kennedy a fost împuşcat în Los Angeles, o scrisoare îl avertiza că el ar fi următoarea ţintă, se arătă în documentele date publicităţii de FBI, informează The Guardian.

"Ted Kennedy, numărul trei, urmează să fie asasinat pe 25 octombrie 1968. Reşedinţa Kennedy trebuie să fie bine protejată la acea dată".

După mai multe cereri de acces la informaţii, FBI a  publicat pe site-ul instituţiei peste 2.200 de pagini. Din aceste documente reiese că Edward Kennedy a fost o "ţintă" pe tot parcursul vieţii.

 "Aceste ameninţări provin din surse multiple, inclusiv persoane fizice, persoane anonime şi membri ai grupurilor radicale, cum ar fi "Ku Klux Klan", Organizaţia "Minuteman" sau Partidul Naţional-Socialist "White People's".

În 1985, FBI avertiza într-o notă internă că Edward Kennedyel şi preşedintele Ronald Reagan sunt în pericol.

"Îi voi ucide pe Kennedy şi pe Reagan şi vorbesc serios," anunţa un mesaj de ameninţare.

Unele ameninţări au fost verificate de agenţiile de aplicare a legii şi au ajuns şi la Kennedy,  dar nu există niciun indiciu despre ce s-a întâmplat ulterior.

FBI a investigat cel puţin o astfel de pistă. Este vorba despre acuzaţiile în care ucigaşul lui Robert Kennedy, Sirhan Sirhan, a încercat să angajeze un prizonier, coleg cu el de celulă, pentru a-l ucide pe Ted Kennedy.

Prizonierul le-a spus celor de la FBI că pentru asasinat i s-a oferit un milion de dolari şi o maşină, dar a refuzat. 

Pe de altă parte, Kennedy a mărturisit în cartea sa "True Compass", că după moartea violentă a fraţilor săi, a fost uimit de modul cum percepea sunetele, mai ales pe cele puternice şi cum îi venea să se arunce la pământ, atunci când o maşină dădea rateu.

Documentele FBI dezvăluie relativ puţine despre accidentul lui Edward Kennedy din 1969, de la Chappaquiddick Island. Atunci o tânără, Mary Jo Kopechne, şi-a pierdut viaţa.

Ted Kennedy era la volan când maşina în care se afla a sărit de pe un pod şi a căzut în apă. El a înotat şi a reuşit să se salveze, dar cel alături de care se afla nu a fost găsit decât peste zece ore.

În raportul FBI se specifica: "senatorul Kennedy a fost de fapt şoferul", dar acest lucru "nu a fost dezvăluit oricui".

Ulterior, Kennedy a pledat vinovat pentru acuzaţia de a părăsi locul unui accident şi a primit o pedeapsă cu suspendare. De altfel el a scris, în cartea sa, că decizia pe care a luat-o e de neiertat, dar ce a făcut a făcut pentru că i-a frică şi că trăieşte cu "vina aceasta tot restul vieţii".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite